Namirnice koje pozitivno utiču na zube

Često se govori o namirnicama koje utiču pozitivno na zdravlje kože, vitalnost različitih delova tela, koje pomažu da kosa i koža budu blistavi i zdravi, ali se malo pažnje posvećuje namirnicama koje pozitivno utiču na zdravlje zuba i generalno na oralno zdravlje.

Svi znamo da je osmeh veoma važan činilac ne samo lepog izgleda osobe, već i njenog celokupnog zdravlja. Da bi ostali zdravi i jaki i da bi se regenerisali, zubi zahtevaju i poštovanje određenih navika u ishrani.

Nije dovoljna samo pravilna nega

Pored redovne, pravilne i temeljne higijene usne duplje dva puta dnevno, korišćenja konca, vodice za ispiranje i redovnih kontrola kod stomatologa, neke namirnice mogu da pomognu da osmeh i zubi ostanu dugo zdravi i jaki.

Ukoliko se nezdravo hranimo i često konzumiramo namirnice koje nepovoljno utiču na zdravlje zuba, higijena samo delimično može da ih sačuva.

Vitamini su izuzetno bitni za zube

Često se napominje da je šećer jedan od glavnih uzročnika problema sa zubima. To svakako jeste tako, ali probleme može da izazove i nedostatak važnih nutrijenata koji zube čine jačim.

Najvažniji vitamini za zdravlje zuba su oni lako rastvorljivi u mastima: A, D, K2 i E, kao i vitamin C i koenzim Q10.

Vitamin A može se naći u mleku, jajima, telećoj džigerici, ribi.

Vitamin C deluje pozitivno na desni koje krvare i pomaže njihovom brzom obnavljanju, pa samim tim umanjuje mogućnost pojave gingivitisa. Velike količine vitamina C mogu se naći u jabukama i šargarepi, a upravo se ove namirnice smatraju i prirodnim četkicama za zube.

Vitaminom D obiluju masne vrste ribe, mlečni proizvodi i pečurke, a dosta pomaže i izlaganje suncu, naravno u zdravoj meri, jer naš organizam ovaj vitamin dobija i na taj način.

Vitamin K krije se u puteru, mekim sirevima, jajima, džigerici.

Vitaminom E obiluju orašasti plodovi, brokoli, spanać.

Kalcijum je izuzetno važan kako za rast i razvoj zuba kod dece, tako i za održavanje njihovog zdravlja kod odraslih. Ovaj mineral pomaže u jačanju zubne gleđi, a samim tim štiti zub od nastanka karijesa, lomljenja i pucanja. Dobar izvor kalcijuma su mleko i mlečni proizvodi.

Koenzim Q10

Smatra se pogrešno da je ovaj koenzim važan isključivo za kožu. On je i te kako bitan za zdravlje zuba jer smanjuje rizik od oboljenja desni i doprinosi obavljanju njihovog tkiva. Kod osoba kojima koenzim Q10 nedostaje, dešava se da se javi gingivitis i drugi problemi sa desnima.

Stoga, posegnite često za mahunarkama, karfiolom, kupusom ili lukom, jer upravo ove namirnice sadrže koenzim Q10 u izobilju.

Birajte hranu koja se dugo žvaće

Očuvanju zdravlja zuba i pomoć u njihovom jačanju pruža i hrana koja zahteva dugo žvakanje. Na taj način se masiraju desni i čisti se prostor između zuba. Takođe, dužim žvakanjem jačaju se mišići u vilici, a pljuvačka se dodatno luči pa se samim tim smanjuje i broj štetnih bakterija u ustima.

Ukoliko imate bilo koje pitanje u vezi sa oralnim zdravljem ili želite da zakažete pregled, čekamo Vas u Beogradu u ulici Trstenjakova 3. Možete nas kontaktirati i putem telefona i zakazati svoj kontrolni pregled.

Recommend
Share
Tagged in