KERAMIČKE FASETE – VINIRI

ESTETIKA NA PRVOM MESTU

Keramičke fasete su isključivo estetske keramičke zubne nadoknade. O njima treba razmišljati kao o keramičkim „veštačkim noktima“ koji prekrivaju prednju površinu zuba. Služe prvenstveno za promenu oblika i boje zuba.

U pojedinim slučajevima mogu poslužiti i za promenu položaja zuba, kada ortodoncija nije neophodna.

Izrađuju se od vrhunske bezmetalne keramike koja osigurava potpuno prirodnu boju i ton. Suprotno verovanjima, dobro izrađene keramičke fasete ne spadaju, sa njima se može potpuno normalno funkcionisati kada je bilo koja vrsta hrane u pitanju.

Prednosti Keramičkih faseta

NE RAZLIKUJU SE OD PRIRODNIH ZUBA

Bezmetalna keramika od koje se fasete izrađuju, idealno provodi svetlost što omogućava izradu keramičkih faseta potpuno prirodnog izgleda, takvog da se ne razlikuju od prirodnih zuba. Sa druge strane, ukoliko pacijent to želi, fasete se mogu izraditi i u izuzetno beloj boji.

ČUVAJU ZUB

Od svih nadoknada koje se postavljaju na same zube, keramičke fasete zahtevaju najmanje brušenja. U nekim varijantama brušenje nije ni potrebno (no-prep viniri). Zahvaljujući tome, one maksimalno čuvaju zubnu supstancu. Po nekim istraživanjima produžuju vek prirodnog zuba koji se nalazi ispod njih za čak 60% u odnosu na druge vrste nadoknada.

IDEALNO PRIJANJAJU UZ ZUB NOSAČ

Zbog izuzetne preciznosti izrade u tehnici ili na CAD-CAM mašini, ove nadoknade idealno prijanjaju uz zub nosač, koji prate u glatkim prelazima kao da su njegov prirodan deo. Usled toga ne dolazi do zapadanja hrane, niti nadražajnog dejstva samog materijala (bezmetalne keramike) na meka tkiva.

PITANJA I ODGOVORI

Keramičke fasete (viniri) su tanke keramičke ljuspice kojima ispravljamo oblik zuba i poboljšavamo sveukupnu estetiku osmeha. Izrađuju se od najboljih vrsta bezmetalne keramike u zubnoj tehnici ili na CAD-CAM mašini u samoj poliklinici.

Keramičke fasete su same po sebi večne. Ne menjaju boju, ne poprimaju pigmentacije od hrane i pića, ne pucaju, ne menjaju oblik. Potrebno ih je menjati na oko 15 godina zbog zuba nosača koji sami po sebi nisu postojani, već ipak podložni uticaju vremena, kao i samom odnosu pacijenta prema njima.

Uprkos mitovima da pucaju, da morate strogo paziti šta i kako jedete, mi Vas uveravamo da ništa od navedenih mitova nije tačno. Ukoliko se urade kako treba, keramičke fasete predstavljaju dugotrajno i pouzdano rešenje sa kojim ste mirni barem sledećih 10 do 15 godina.

Keramičke fasete se izrađuju od bezmetalne keramike prvoklasnih karakteristika. Oblika su jedne ljuspice koja se postavlja samo na prednji deo zuba. Na taj način štedimo zubnu supstancu i produžavamo vek trajanja samog zuba.

Sem modernog naziva i dobre reklame, kompozitna faseta se ni malo ne razlikuje od obične kompozitne (bele) plombe na prednjoj strani zuba. Podložne su pigmentacijama porekla od cigareta, vina, čaja, kafe itd., pa tako brzo menjaju boju i zapravo čine osmeh još neprivlačnijim nego što je nekada bio. Često pucaju i moraju se krpiti.

Kompozitne fasete se izrađuju ručno, direktno na samim zubima nanošenjem materijala za bele plombe, nakon čega sledi poliranje. Poliranje nikad ne može biti idealno, a i sam materijal je, kao što smo već naglasili, podložan pucanju i mikropukotinama. Zbog ovoga često dolazi do nadražaja okolnih mekih tkiva oštrim delovima kompozitne fasete, te se javljaju neprijatne upale. I na kraju njihova cena… Preskupo za običnu belu plombu.

Keramičke fasete je moguće izraditi na dva načina – klasičnom metodom koja zahteva uklanjanje veoma malog sloja zubne supstance ili NON-PREP metodom koja ne zahteva uklanjanje zubne supstance.

Izbor zavisi od toga kakav se efekat želi postići i dogovora pacijenta sa stomatologom. U pitanju su nadoknade od prvoklasne bezmetalne keramike, sigurne i postojane. Ako se poštuju pravila održavanja, mogu da traju 15 i više godina.

Sve vrste ovih nadoknada zahtevaju mnogo manje uklanjanje zubne supstance nego kada su u pitanju krunice. Na taj način štedimo prirodno zubno tkivo i produžavamo mu vek.

Kada se pacijent odluči da radi fasete najvažnije je da se dobro isplanira ceo protetski rad. Wax-up modelom uspevamo da uživo prikažemo efekat koji će faseta dati zubima, odnosno Vašem novom osmehu. Ukoliko je pacijent zadovoljan, onda se kreće u izradu i postavku bez brušenja Vaših zuba.

PROCEDURA

Keramičke fasete mogu se izraditi u zubnoj tehnici ili na CAD-CAM mašini u samoj poliklinici. Bez obzira na to, osnovni proces izrade je isti.

Prvo se izrađuje wax-up model na zubima pacijenta kojim se pokazuje kakav će efekat fasete imati na zube, odnosno novi osmeh. Kada je pacijent zadovoljan predloženim, prelazi se na izradu.

Sledeći korak je uzimanje otisaka ili skeniranje CAD-CAM skenerom. Uvek se trudimo da što više štedimo prirodan zub i zato kad god je to moguće predlažemo NON-PREP vinire. Ako je ipak neophodno izraditi keramičke fasete koje zahtevaju brušenje, ono se radi pre uzimanja otiska ili skeniranja.

Nakon što je izrada završena, zubni tehničar pristupa individualizaciji tako što dodaje boje i individualne karakteristike.

Iskustva pacijenata

PRE I POSLE

SLUČAJ 1
SLUČAJ 2
SLUČAJ 3