VAĐENJE ZUBA

UKLANJANJE ZUBA

Vađenje zuba predstavlja uklanjanje istog iz zubne čašice tj. iz vilice. Ono je poslednja solucija kojoj se pribegava samo kada nema drugih boljih rešenja da se zub zadrži. Razlozi za vađenje zuba su mnogobrojni.

PITANJA I ODGOVORI

Postoji više razloga za vađenje zuba. Jedan od njih može biti uznapredovali karijes, proces na vrhu korena koji prevazilazi mogućnosti lečenja. Razlozi mogu biti i ortodontski, kada nema mesta u vilici da se smeste svi zubi. Impaktirani zubi, najčešće umnjaci, se vade jer guraju ili ugrožavaju druge zube ili se oko njih stvara bolna upala.

Umerana bol nakon običnog vađenja zuba je normalna pojava. U takvoj situaciji od pomoći su analgetici (Brufen, Nimulid). Treba izbegavati analgetike na bazi acetilsalicilne kiseline zato što pojačavaju krvarenje. U slučaju pojave jakih bolova vrlo je verovatno da je došlo do pojave alveolita tj. infekcije ekstrakcione rane. Ovo je minorna komplikacija, ali je ipak potrebno da se javite svom stomatologu radi sanacije.

Nakon što se zub izvadi, krvarenje bi trebalo da prestane nakon 10 do 15 minuta. U slučaju da je pacijent na ozbiljnijoj antikoagulantnoj terapiji (lekovi protiv zgrušnjavanja krvi) pre nego što se zub izvadi potrebno je uraditi određene laboratorijske analize. Takođe je potrebno konsultovati lekara koji je prepisao terapiju radi eventualne korekcije, a kako bi se sprečilo produženo krvarenje.

NE! Uloga zgrušane krvi u praznoj zubnoj čašici je da štiti ranu od infekcije. Ispiranje krvi iz rane vodi prodoru bakterija i pojavi alveolita. Ranu posle vađenja zuba nikako ne treba ispirati.

Uobičajeno vreme zarastanja rane nakon vađenja zuba je 2 nedelje. U jednom trenutku pojaviće se beličaste naslage. U pitanju je stvaranje fibrina što je sasvim normalna i očekivana pojava, a ne gnoj, kako mnogi misle.

Nakon ekstrakcije zuba, 24 sata potrebno je jesti prohlađenu i hladnu hranu. Konzumiranje vruće hrane je apsolutno zabranjeno. Sladoled je odličan izbor.