APIKOTOMIJA

RESEKCIJA VRHA KORENA ZUBA

Kada infekcija zbog karijesa prodre u kanal korena zuba ona napreduje prema njegovom vrhu. Odavde prelazi u okolnu kost u kojoj se vremenom stvara infektivni proces. Tokom apikotomije uklanja se infektivni proces iz okoline vrha korena zuba zajedno sa vrhom korena.

Cilj apikotomije je da se ukloni zaostala infekcija u predelu vrha korena kada je to nemoguće učiniti samim lečenjem kanala korena zuba tj. endodoncijom.

PITANJA I ODGOVORI

Apikotomija je potpuno bezbolna procedura, izvodi se u lokalnoj anesteziji i traje oko 30 minuta.

Nakon intervencije pacijent dobija uputstva od strane stomatologa, kao i gel za hlađenje kojim se hladi operativno polje. Većina oralno hirurških intervencija danas, pa tako i apikotomija, prolaze bez otoka i bolova ili uz minimalno vidljive otoke. Primena antibiotika i drugih lekova omogućava komforan postoperativni period.

PROCEDURA

Apikotomija se izvodi tako što se u predelu vrha korena zuba odignu desni, a zatim se iz tog predela ukloni inficirano tkivo i deo vrha korena koji bi mogao da sadrži bakterije. Kako bi intervencija imala smisla, u toku ili pre nje neophodno je sprovesti endodontsku terapiju kako bi se osiguralo da u samom zubu više nema zaostalih bakterija koje bi je mogle kompromitovati.