PARODONTOLOGIJA

Parodontologija je nauka koja se bavi zdravljem desni i kosti oko zuba. Predstavlja veoma važnu oblast stomatologije. Skoro svaki drugi čovek ima problem sa parodontopatijom.

Parodontopatija je oboljenje potpornog aparata zuba tj. onih tkiva koja drže zub u zubnoj kosti i amortizuju dejstvo sila na njega.

Osnovni uzročnik parodontopatije je loša oralna higijena usled koje se zadržavaju naslage hrane i bakterija koje svojim toksinima razaraju tkiva oko zuba.

SIMPTOMI PARODONTOPATIJE

Simptomi parodontopatije su: krvarenje desni prilikom pranja zuba, ili snažnijeg zagrižaja, tup, neodređen bol oko zuba, pomeranje zuba unapred i povećavanje razmaka izmedju zuba, klaćenje i ispadanje zuba. Ukoliko je barem na jednu od navedenih stvaki odgovor da, obratite se Vašem stomatologu. Postoji mogućnost da imate parodontopatiju, ili kako je češće zovemo – parodontozu.

DIJAGNOZA PARODONTOPATIJE

Dijagnoza parodontopatije se postavlja na osnovu kliničkog pregleda koji podrazumeva sondiranje parodontalnih džepova, kao i na osnovu radiografskih snimaka zuba. Na pregledu se određuje dubina parodontalnih džepova, njihova vrsta i predlaže adekvatna terapija.
Parodontopatija se ne može izlečiti, ali se njeno napredovanje može zaustaviti i tako produžiti vek trajanja zuba.

PARODONTOPATIJA I IMPLANTI

Peri-implantitis je infekcija oko implanta, a dovodi do propadanja kosti oko njega. Za razliku od zuba koji u alveolarnoj kosti drže neka druga tkiva koja su smeštena između, implantat ostvaruje direktnu vezu sa okolnom kosti bez posrednih tkiva. Razlozi za nastanak parodontopatije i periimplantita su identični, dakle loša oralna higijena i nakupine kamenca.

DA LI JE PARODONTOPATIJA KONTRAINDIKACIJA ZA UGRADNJU IMPLANTA?

Na kraju možemo da odgovorimo na pitanje. Parodontopatija nije kontraindikacija za ugradnju implantata ukoliko pacijent promeni svoje navike po pitanju redovnih kontrola kod stomatologa i oralne higijene.

LEČENJE I PREVENCIJA

Prevencija parodontopatije uključuje:

  • redovno i pravilno održavanje oralne higijene
  • uklanjanje zubnog kamenca i
  • poliranje zuba dva do tri puta godišnje

Lečenje parodontopatije uključuje one procedure koje imaju za cilj da zaustave njeno napredovanje. Ove procedure stvaraju uslove za pravilno održavanje oralne higijene.

Dakle osnovni uslov u prevenciji i lečenju parodontopatije je saradnja pacijenta.

Uklanjanje
zubnog kamenca

Gingivektomija
i gingivoplastika

Kiretaža
parodontalnog džepa

Režanj
operacija

Kauzalna
terapija