VAĐENJE UMNJAKA

IMPAKTNI UMNJACI

Pod umnjacima tj. osmicama podrazumevamo poslednje zube u vilicama sa svake strane. Vađenje umnjaka je procedura njihovog hirurškog uklanjanja, premda u nekim slučajevima oni mogu predstavljati problem.

PITANJA I ODGOVORI

Nicanje umnjaka može biti sprečeno koštanom preprekom ili drugim zubom i tada se javlja neprijatan osećaj ili čak bol. Guranjem susedne sedmice mogu dovesti do defekta na njenom korenu ili poremećaja u rasporedu zuba u vilici. Ako su uspeli da niknu delimično između njih i gingive (desni) dolazi do zapadanja hrane i nakupljanja bakterija. Ovo dovodi do čestih upala i pojave bola, a zubna kost se povlači i produbljuje se prostor između zuba i desni.

Vađenje umnjaka je apsolutno bezbolna intervencija. Izvodi se u uslovima lokalne anestezije. Sa intervencijom se počinje isključivo onda kada se obezbedi apsolutan komfor za pacijenta.

U većini slučajeva postoperativni period protiče manje-više komforno.
Neposredno nakon intervencije aplikuje se injekcija kortikosteroida kako bi se sprečio nastanak otoka. Pacijet dobija gel za hlađenje i detaljna uputstva kako da se ponaša u postoperativnom periodu.
Obavezno se prepisuju antibiotici. Za slučaj pojave bola koriste se lekovi protiv bolova.

PROCEDURA

Sama procedura traje u proseku 30 minuta. Na desnima u predelu umnjaka se načini rez, zatim se ukloni deo kosti oko njega kako bi se oslobodio i omogućilo njegovo vađenje. Na kraju se rana ispere antibiotikom i ušije resorptivnim koncem koji sam vremenom nestaje tako da njegovo skidanje nije neophodno.