FLUORIZACIJA ZUBA

JAČANJE ZUBNE GLEĐI

U poliklinici Dental Oral Centar vršimo fluorizaciju zuba primenom preparata visoke koncentracije. Fluor jača površinu zubne gleđi i tako je čini otpornijom na dejstvo kiselina bakterijskog porekla u usnoj duplji. Ceo tretman traje između 15 i 20 minuta.

Fluor je mineral koji se nalazi u dosta namirnica i pijaćoj vodi. Čini zube jačim i otpornijim na zubni karijes, smanjuje količinu kiseline koju luče oralne bakterije i tako štiti zube od nastanka karijesa. Dodavanje fluorida u vodu za piće provereno smanjuje karijes za 40 do 60%.

PITANJA I ODGOVORI

Sistemska fluorizacija se može vršiti sistemskom primenom preko tableta, pijeće vode, kuhinjske soli. Ona je najefikasnija u vreme razvoja zuba jer se u tom periodu fluor ugrađuje u tvrda zubna tkiva i čini ih otpornijim na karijes.

Lokalno aplikovanje fluorida ojačava površinu gleđi i sprečava nastanak karijesa.

Većina pasti za zube danas sadrži fluor, pa su one veoma efikasne u prevenciji nastanka karijesa. Sva deca do 3 godine starosti trebalo bi da koriste paste za zube sa koncentracijom fluora do 1000 ppm, a deca starija od 3 godine preko 1500 ppm.