ORTODONCIJA

RAVNI I ZDRAVI ZUBI

Ortodoncija se bavi dijagnostikom, lečenjem i prevencijom nepravilnosti položaja i razvoja zuba, vilica i lica. Ortodontske nepravilnosti mogu dovesti do poremećaja u govoru, žvakanju i gutanju. Nepravilan raspored zuba otežava oralnu higijenu, pa se usled toga javljaju karijes i parodontopatija. Neretko ove anomalije utiču i na celokupan izgled lica, odnosno njegovu fizionomiju. Postavljanjem fiksnog aparata takvi problemi se mogu rešiti.

Prednosti Ortodoncije

ESTETIKA I FUNKCIONALNOST

Benefit nije samo u domenu estetike, dobićete i lepši i zdraviji osmeh jer ćete posle tretmana moći mnogo lakše da održavate oralnu higijenu i samim tim očuvate zdravlje svojih zuba još dugi niz godina.

PITANJA I ODGOVORI

Fiksne proteze se sastoje od metalnih i keramičkih bravica koje se lepe na prednju površinu zuba. Metalna žica (luk) pričvršćena je za svaku bravicu i pomera zube. Na taj način se koriguje i ispravlja zagrižaj.

Prosek je otprilike godinu i po do dve godine u zavisnosti od težine ortodontske nepravilnosti.

Postoje fiksne proteze sa metalnim bravicama, safirne (nevidljive) i lingvalne (unutrašnje) fiksne proteze.

Osim metalnih konvencionalnih bravica možemo Vam ponuditi i fiksne aparate koji su u potpunosti izrađeni od safirnog stakla tj. bravice koje su potpuno providne i samim tim manje uočljive. Međutim, postoje pacijenti koji uopšte ne žele da se njihov fiksni aparat vidi i za njih je najbolje rešenje tzv. lingvalna ili unutrašnja proteza. Kod ove proteze su svi elementi smešteni sa unutrašnje strane Vaših zuba, tj. okrenuti su prema jeziku.

Postoje pacijenti koji ne žele da nose fiksni aparat, ali žele da urade nešto po pitanju položaja i rasporeda svojih zuba. Za njih su rešenje plastične providne folije kojima se dolazi do željenog rezultata.

Od početka terapije ortodontskim aparatom potrebno je na mesec dana sprovoditi kontrolne preglede. Međutim, kod novih samoligirajućih sistema taj period može da se prolongira na 6 do 8 nedelja, što neće uticati na ukupno vreme trajanja terapije.

Ne sviđa Vam se raspored Vaših zuba, niste više dete, nešto biste, ipak, da uradite po tom pitanju…. Pitate se da li ste zakasnili… Niste! Ne postoji starosna granica što se tiče nošenja ortodontskih aparata.
Osim lepšeg, dobićete i zdraviji osmeh. Kada završimo terapiju, biće Vam mnogo lakše da održavate higijenu i tako očuvate zdravlje svojih zuba još dugo godina!

Idealno bi bilo sa navršenih 5 godina. Tada možemo predvideti problem i uticati na eliminaciju loših navika, ukoliko postoje (sisanje prsta, disanje kroz usta, sisanje cucle).

Terapiju pokretnim aparatima (mobilnim protezama) sprovodimo kod dece uzrasta od 7 do 13-14 godina. Jako je važno reći da to nisu noćne proteze, već vreme nošenja određuje Vaš ortodont.
U periodu intenzivnog rasta Vašeg deteta (od 9 do 11 godina starosti), funkcionalnim aparatima možemo preusmeriti razvoj vilica u željenom pravcu i dobiti trajne rezultate sa poboljšanim izgledom profila. Kod starije dece se preporučuje tretman fiksnim ortodontskim aparatima.

PROCEDURA

Da bi pacijent dobio željeni osmeh, ortodont mora da odluči koji sistem bravica će koristiti. Na prvom pregledu potrebno je uraditi rendgen snimak, fotografije osmeha pacijenta, odnosno modele zuba.
Snimanje možete uraditi kod nas u Dental Oral Centru.
Tokom drugog dolaska postavljaju se bravice. Nakon toga dolazi se na redovne kontrole. Na kontrolama se fiksna proteza podešava, tj. adaptira se sila koja je potrebna da bi poređala sve zube u niz i prati se tok terapije.

ISKUSTVA PACIJENATA

PRE I POSLE