ALL ON 4 IMPLANTI

STRUČNI SARADNICI NEMAČKE
KLINIKE WEISS 32
U ŠTUTGARTU U NEMAČKOJ

JEDINA SERTIFIKOVANA POLIKLINIKA ZA ALL-ON-4 U SRBIJI OD STRANE NOBEL BIOCARE-A

ZUBI ZA 1 DAN

  • fiksni most visokog kvaliteta za 24 sata koji zadovoljava najviše estetske kriterijume
  • izbegavanje ugradnje kosti
  • visoka stopa uspeha (98% uspešnosti na desetogodišnjem nivou)
  • mogućnost jednostavnog održavanja higijene
  • pacijent dobija zube (krune) odmah
  • niža cena rada (izbegavanje ugradnje kosti)

Koncept All on 4 Vam omogućava da se za samo 3 do 24 sata, oslobodite nekomfornih, robusnih totalnih proteza i dobijete odmah fiksni rad koji se ne skida i sve to po povoljnim cenama. Metoda All on 4 predstavlja inovaciju u oblasti dentalnog zdravlja i omogućava pacijentima bez zuba da dobiju novu, funkcionalnu vilicu koja izgleda i funkcioniše kao i prirodni zubi, a sve to u jednom danu.

Koncept All on 4, je uveo pre 20 godina prof. Paolo Malo na svojoj Malo klinici, da bi ga kasnije patentirao u saradnji sa Nobel Biocare, vodećim proizvođačem koji nudi naučno dokazana implantološka rešenja sa garancijom.

Prednosti All On 4 procesa

MANJI TROŠKOVI

All on 4 sistem zahteva ugradnju samo 4 implantata. Sistemi All on 6 ili All on 8 zahtevaju 6 odnosno 8. Manji broj implantata znači i manje troškove.

Kod All on 4 sistema dva bočna implanta se postavljaju pod uglom, zbog čega je moguće postaviti posebno dizajnirane Nobel Speedy implantate. Oni mogu da podnesu veće opterećenje tj. više krunica.

ZUBI ISTOG DANA

All on 4 sistem ugradnje implanta daje mogućnost pacijentu da se na ugrađene implante istog dana postavi privremeni ili stalni hibridni rad (hibridni rad je fiksni protetski rad koji se sastoji od krunica i veštačke gingive, roze keramike koja imitira zubno meso).

Sam hibridni rad se izrađuje pre implantološke intervencije tako da je u trenutku samog čina ugradnje on već u poliklinici. Hibridni rad se prilagođava postavljenim implantatima i fiksira mikro šrafovima. Nakon završenog hirurškog dela terapije sledi protetski.

ZAHTEVA MANJE RASPOLOŽIVE KOSTI

Kod All on 4 tehnike kontaktna površina između samog bočnog implanta i vilične kosti je veća. Vilična kost je bolje iskorišćena, a potreba za njenom nadoknadom je svedena na najmanju moguću meru. All on 4 nam omogućava da izbegnemo skupe i kompleksne metode nadoknade kosti kao što je sinus lift.

Kod metoda gde je potrebna ugradnja 6 ili 8 implanta dešava se da u nekim regijama nema dovoljno raspoložive kosti za ugradnju, pa se ona u manjoj ili većoj meri mora nadoknaditi.

SAMO 1 HIRURŠKA INTERVENCIJA

Sprovodi se jedna hirurška intervencija. U roku od 24 sata dobijate zube koji se ne skidaju.

PACIJENTI BIRAJU

Kada se pristupi definitivnom (protetskom) radu, pacijent može sam da izabere boju, oblik i veličinu zuba.

PITANJA I ODGOVORI

All on 4 je tehnika koja se preko 20 godina uspešno primenjuje širom sveta, sa studijom sprovedenom na 16000 pacijenata, koja je pokazala uspeh od čak 98% na desetogodišnjem nivou uz poštovanje jasno definisane procedure i primenu Nobel Biocare implantata razvijenih upravo za ovu tehniku rada. All on 4 tehnika omogućava da u jednom danu, uz samo jednu hiruršku intervenciju pacijent dobije fiksne zube koji se ne skidaju, čime se u potpunosti vraćaju funkcija i estetika.

Koncept je osmišljen za pacijente koji su ostali bez prirodnih zuba usled parodontoze i osuđeni su na nošenje totalne proteze. Totalne proteze u najboljem slučaju mogu nadoknaditi maksimalno 40% funkcije i veoma su nekomforne za nošenje, a ponekad i bolne. Ovo se dešava zbog pozicije nerva usled povlačenja kosti, koje totalna proteza ubrzava usled pritiska koji prenosi na kost. Konceptom All on 4 postiže se postavljanje fiksnog mosta na četiri implantata, koji se ne skida, a u potpunosti vraća 98% funkcije.

All on 4 tehnika namenjena je pacijentima koji su osuđeni da izvade sve zube, pacijentima koji nose totalne proteze i koji imaju ograničenu količinu kosti tj. nedovoljno kosti.

Postavlja se posebno dizajniran NobelSpeedy ili NobelParallel implant jer je jedini koji je napravljen i odgovara konceptu All on 4. Dizajn omogućava visoku stabilnost i ima nestandardne dužine do maksimalno 25 mm (dok je kod običnih implanata 16mm), zbog čega može da se dođe do najkvalitetnije kosti za ugradnju implanata. Ova kost se obično nalazi ispod nosa jer se tako sve sile žvakanja sa mosta prenose na kost. Na ovaj način svaki pacijent dobija mogućnost za rehabilitaciju i nov osmeh.

Celokupan proces traje između 2 i 2 i po sata. Ukoliko postoje, vade se postojeći zubi, ugrađuju se 4 implanta (što traje oko sat vremena) i momentalno se postavlja hibridni most sa 12 zuba, čime se završava deo vezan za hirurgiju (još sat i po vremena). U toku ovog kratkog perioda manji je stres na tkiva i sam postoperativni period je lakši. Nakon 4 meseca izrađuje se definitivni rad (definitivni most koji može biti keramički ili od drugih vrsta materijala), čime je ceo proces kompletiran.

Ugradnja zubnih implantata je apsolutno bezbolna intervencija. Najčešće se izvodi uz upotrebu lokalne anestezije.

Tokom oporavka nema bola, dok pacijenti osećaj nakon intervencije definišu kao blagu nelagodnost.

Ugradnja implantata je procedura koja traje od 45 min do 1:15 h. Zahvaljujući brzini u radu, period posle ugradnje za naše pacijente je veoma komforan, bez bolova i otoka.

Cena All on 4 sa privremenim zubima (zubima koji se dobijaju isti dan hirurške intervencije) iznosi 3750€, dok se nakon 4 meseca izrađuje definitivni rad čija cena iznosi 1200€ – 1950€.

Ušteda u odnosu na standardnu implantologiju je velika, ide i do nekoliko hiljada evra. Konceptom All on 4 izbegavaju se mnoge hirurške procedure, za čiji rad je potrebno i do godinu i po dana (ugradnja minimum 2 implanta više, 2 sinus lifta, ugradnja kosti…), dok se ovom metodom zubi dobiju za 1 dan. Bitno je napomenuti da se ne štedi na kvalitetu, radi se sa najkvalitetnijim materijalima na svetskom nivou implantološke kuće Nobel Biocare, koja je osmislila koncept All on 4 i razvila implantate specijalno za ovu tehniku rada, sa kojima je zagarantovan uspeh od 98%, kao i rešavanje teških slučajeva.

Danas jako malo stanja onemogućava ugradnju zubnih implantata. To su autoimuna oboljenja ili ona koja zahtevaju transplantaciju organa. Srčana oboljenja ne predstavljaju ograničenje za ugradnju i ne utiču na vek implantata. Dobro kontrolisana šećerna bolest (dijabetes) ne predstavlja smetnju za ugradnju. Konzumiranje duvana je relativna kontraindikacija, ipak pacijent mora biti upoznat sa tim da pušenje utiče na vek implantata. Ne preporučuje se pacijentima sa nekontrolisanim dijabetom i onima koji su u fazi hemioterapije ili radioterapije. Međutim, nakon nekog perioda i ovi pacijenti mogu ugraditi implante. Na primer, ako pacijent ima visok dijabet, uvodi se u granice normale, dodaje se hiperbarična komora koja pospešuje prokrvljenost tkiva jer kod dijabetičara u ovom slučaju nije problem šećer, već propadanje perifernih krvnih sudova koji su najbitniji u procesu srastanja implanata sa kostima. Nakon završetka ove terapije ugrađuju se implanti i postižu fantastični rezultati.

Ukoliko pacijenti dolaze iz inostranstva i nemaju mnogo vremena, izradu zuba možemo početi npr. u 9 ujutru i završiti u 6 popodne, čime je procedura kompletno završena. Ukoliko je pacijent i dalje u zemlji u roku od 7 dana se skidaju konci, a ako nije postavljaju se konci koji sami otpadaju. Nakon 4-6 meseci dolazi se opet na kontrolu kada se izrađuje definitivni most koji može biti metalokeramički, ili titanijum akrilatni i ovim je proces završen.

PROCEDURA

Procedura ugradnje zubnih implantata nije ništa komplikovanija od drugih oralno hirurških intervencija. Pre same ugradnje stomatolog na 3D snimku vilica analizira dimenzije raspoložive kosti i donosi odluku o vrsti i dimenzijama implantata. Nakon završene ugradnje na implantate se postavljaju krunice (mostovi, All on 4, All on 6, All on 8) ili se oni prekrivaju sluzokožom kada postoji potreba da im se dozvoli još vremena za oseointegraciju.

Gostovanje dr Miloša Miloševića na televiziji Pink

Dr Miloš Milošević govori o Zigomatičnim implantima i tehnici All on 4 u jutarnjem programu televizije Pink.

Iskustva pacijenata

PRE I POSLE

SLUČAJ 1
SLUČAJ 2
SLUČAJ 3