Kako odabrati odgovarajuću četkicu za zube?

U širokom izboru mogućnosti koje danas imamo za kupovinu, nikada nije bilo jednostavnije, a sa druge strane, komplikovanije izabrati sredstva za oralnu negu. Prilikom kupovine četkice za zube, čini se da ne može biti mnogo dilema i pitanja koja treba da razmotrimo, međutim taj izbor nekada može biti složeniji nego što smo pomišljali.

Koji oblik i dizajn je nabolje odabrati? Da li se odlučiti za meku ili pak malo čvršću četkicu? Električnu ili onu ekološku, napravljenu od bambusa? Svaki od ovih izbora ima svoje razloge „za“ i „protiv“. Možda Vam ovi saveti mogu olakšati izbor prilikom sledeće kupovine četkice za zube.

Veličina četkice

Prva i jedna od najvažnijih karakteristika četkice jeste njena veličina. U zavisnosti od toga da li imate manju ili veću tj. širu vilicu i da li su Vam zubi krupniji ili sitniji, birajte četkice sa većom tj. manjom glavom. U suprotnom, četkanje zuba nećete moći da sprovodite pravilno.

Mekoća vlakana

Većina stomatologa preporučuje četkice sa mekim vlaknima. Mekane četkice treba birati naročito ukoliko imate osetljive desni koje su sklone krvarenjima. Za osobe sa preosetljivim desnima i nekim od stomatoloških oboljenja kao što je parodentoza, savetuje se da biraju četkice izuzetne mekoće.

Četkice sa mekim vlaknima ne samo da će nežno negovati zube i čuvati zubnu gleđ, već će i blago masirati desni i umanjiti mogućnosti pojave eventualnih problema koji se sa desnima mogu javiti.

Savet stomatologa je da se ne oslanjate samo na cenu četkica. Dešava se da ljudi podstaknuti povoljnim pakovanjima sa više komada kupuju četkice neproverenog kvaliteta od nepoznatih proizvođača koje mogu napraviti više štete nego uštede.

Stoga, kako biste bili sigurni u kvalitet i bezbednost materijala od kojih su četkice izrađene, kupujte samo proverene i dokazane marke jer četkicu koristite minimum dva puta dnevno i stoga je neophodno odabrati kvalitet.

Električna ili standardna četkica

Stomatolozi tvrde da su obe vrste četkica podjednako učinkovite ukoliko se pravilno koriste, pa je sve stvar ličnog osećaja i preferencija, kada je ovaj izbor u pitanju.

Međutim, ukoliko imate osetljivije desni, stomatolozi ipak preporučuju standardnu četkicu jer električna može delovati agresivno na njih.

Dečje četkice za zube

Već od nicanja prvih mlečnih zubića, deca treba da se uče pravilnoj oralnoj higijeni. Posavetujte se sa stomatologom prilikom prve posete sa detetom, koja vrsta i veličina čekice bi bila najbolje rešenje za Vašeg mališana.

Interdentalne četkice

Kako bi nega i čišćenje zuba bili potpuni, neophodno je koristiti i interdentalne četkice, koje se posebno preporučuju osobama sa širim razmakom između zuba u predelu uz desni. Finoću i prečnik ove male, ali značajne četkice, lako ćete odrediti na osnovu razmaka svojih zuba.

Interdentalnu četkicu obavezno koristite svakodnevno, posebno prilikom večernjeg pranja zuba, kako biste temeljno uklonili sve ostatke hrane.

Opšte pravilo koje je neophodno poštovati je menjanje čekice na svaka tri meseca tj. čim njena vlakna izgube formu. Redovni stomatološki pregledi uz pravilnu negu zuba i pribora za negu zuba, osiguraće Vam lep i pre svega zdrav osmeh.

Ukoliko želite da zakažete pregled ili konsultaciju sa našim stomatolozima, možete nas nazvati na 011 2662 577 ili nas posetiti u ulici Trstenjakova 3 u Beogradu. Naš tim stručnjaka rado će Vam dati profesionalne savete o pravilnoj nezi zuba i pomoći da Vaš osmeh postane vaš zaštitni znak.

Recommend
Share
Tagged in