Zbog čega se javlja krvarenje desni i kako se leči?

Ukoliko su desni zdrave, one ne krvare čak iako se desi da ih malo grublje trljate četkicom, ukoliko zagrizete tvrđu voćku pa čak ni prilikom uklanjanja kamenca kod stomatologa.

Pojedinim ljudima se dešava da gotovo svaki put kada peru zube primećuju tragove krvi, što nikako ne treba zanemariti jer ova pojava ukazuje na upalu desni tj. gingivitis.

Zdrave desni su ružičaste boje i ne deluju kao da su naduvene. Takođe, nisu povučene tj. u potpunosti prekrivaju koren zuba. Upaljene desni su tamno roze do crvene boje, mekane su i osetljive, a neretko se može desiti da i zubi budu osetljivi i da bole prilikom konzumiranja slatke ili hladne hrane ili da su osetljivi prilikom čišćenja i pranja.

Pacijenti krvarenje veoma često ignorišu nadajući se da će proći samo od sebe kroz neko vreme. Međutim, ukoliko se ne leči, može da dovede do ozbiljnijih problema u usnoj duplji i da utiče na stabilnost i zdravlje zuba.

Zbog čega se javlja upala i krvarenje desni?

Jedan od glavnih uzroka upale i osetljivosti desni, a samim tim i krvarenja je nepravilna oralna higijena. Zbog toga se bakterije nagomilavaju između zuba i na njima se stvaraju naslage. Bakterije se razmnožavaju i napadaju desni koje usled toga postaju osetljive, povlače se i počinju da krvare.

Pored ovoga, uzroci upale i krvarenja desni mogu biti i pušenje, dijabetes, stres ili pak hormonalne promene u toku trudnoće.

Kako sprečiti pojavu upale i krvarenja desni?

Na prvom mestu svakako je pravilna i redovna oralna higijena. Koristite mekanu četkicu, obavezno koristite zubni konac ili interdentalnu četkicu kako bi se ostaci hrane u potpunosti uklonili iz prostora između zuba i kako bi se oni temeljno očistili.

Stomatolozi u nekim slučajevima savetuju da se pređe na korišćenje električne četkice barem na neko vreme, jer ona brzim pokretima nežno masira desni, poboljšava cirkulaciju i njihovu otpornost na bakterije.

Šta raditi ukoliko je do upale i krvarenja već došlo?

Ukoliko vam desni krvare, bez obzira koliko dugo, obavezno je da se javite svom stomatologu koji će uraditi pregled i dati Vam savete o nezi i eventualnim preparatima koje možete koristiti, a koji će olakšati stanje.

Obavezno četkicu zamenite novom i odaberite ekstra meku četkcu sa velikim brojem vlakana koja će nežno negovati Vaše desni. Ne zaboravite da koristite interdentalnu četkicu i zubni konac, a po potrebi i vodicu za ispiranje usta.

Na tržištu postoje i razni gelovi na biljnoj bazi koji se preporučuju pacijentima za olakšavanje simptoma, a koriste se tako što se umasiravaju u desni laganim kružnim pokretima.

U slučaju da je upala izuzetno jaka i da desni dosta krvare, stomatolog Vas može posavetovati da uradite profesionalno čišćenje zuba i može Vam preporučiti antibiotike koji će umiriti upalu.

Ukoliko ste trudni i muče Vas povučene, upaljene desni koje krvare, posavetujute se sa stomatologom na koji način ih možete tretirati i svakako pojačajte oralnu higijenu.

Generalni savet je da u periodu kada su desni preosetljive izbegavate pretoplu ili prehladnu hranu kako se desni ne bi dodatno iritirale.

Ukoliko imate bilo koje pitanje u vezi sa oralnim zdravljem ili želite da zakažete pregled, čekamo Vas u Beogradu u ulici Trstenjakova 3. Možete nas kontaktirati i putem telefona i zakazati svoj kontrolni pregled.

Recommend
Share
Tagged in