Kako stres utiče na zdravlje zuba i desni?

Dugotrajna izloženost stresnim situacijama negativno se odražava na celokupno zdravlje pre svega unutrašnjih organa, kože, kose, ali mnogi zaboravljaju da se stresan način života odražava i na zdravlje zuba. U stresnim situacijama hormoni i pljuvačka luče se na drugačiji način, a neretko se dešava da zbog napetosti i preopterećenosti zaobilazimo ili skraćujemo dnevnu rutinu nege zuba.

Takođe, zbog stresa osoba može da razvije određene štetne navike koje će loše uticati na zube kao što je pušenje ili grickanje noktiju, ali i neke nesvesne, kao recimo škrgutanje zubima u toku sna.

Stres izaziva pojavu afti

Svima nam se desilo da primetimo u ustima malo oštećenje slično bubuljici koje boli i uporno je. Pojavljuje se pojedinačno ili u grupi, a nastaje zbog pada imunog sitema, što se vrlo često dešava kada smo pod stresom i kada smo umorni.

Ukoliko se afte pojave, znajte da nisu zarazne i ne mogu se preneti, ali su neprijatne i potrebno im je nekoliko dana da prođu. Kako biste olakšali tegobe, usnu šupljinu možete ispirati čajevima, recimo čajem od žalfije koji ima antiupalna svojstva i ubrzaće oporavak. Izbegavajte jaku, začinjenu i kiselu hranu i voće koje dodatno može da iritira deo zahvaćen aftama.

Desni mogu početi da krvare

Krvarenje desni može biti znak gingivitisa ili parodontoze, ali se često dešava upravo kao posledica stresa. Nekim osobama desni se povlače kada su pod stresom, pa one postaju osetljive, upaljene i crvene. Pored toga što je neophodno da se stresa rešite tj. da ga makar redukujete i naučite kako da se nosite sa njim na zdrav način, biće korisno da uradite i dubinsko čišćenje desni.

Može se javiti bol u vilici i vratu

Ovo je često znak da u toku noći „škripite zubima“ jer se usled stresa mišići vilice kontrakuju i dolazi do stvaranja grčeva pa se javlja i škripanje zubima. Osoba ovoga najčešće nije svesna jer se sve dešava dok je u dubokom snu, međutim, to je samo znak da je stres dostigao visok nivo i da je potrebno raditi na oslobađanju od njega.

Da bi se zubi sačuvali od oštećenja, koja eventualno mogu da nastanu usled jakog trenja, stomatolog Vam može preporučiti i nošenje specijalne noćne zaštite zuba tj. okluzalnih splintova koji se izrađuju na osnovu otiska zuba pacijenta, a pomažu da se zubi očuvaju i da vilica bude opuštenija.

Pratilac stresa je i loš zadah

Ovo ne mora nužno značiti da ne poštujete sva pravila oralne higijene. Stres utiče na želudac pa se može javiti refluks tj. vraćanje želudačne kiseline u usnu šupljinu. Na taj način u ustima se razvijaju i mnoge bakterije koje izazivaju neprijatan zadah.

Stres može da dovede i do smanjenog lučenja pljuvačke što nepovoljno utiče na zube, ali i zadah. Stoga, unosite dosta tečnosti i nezaslađenih čajeva kako biste ublažili ovu tegobu.

Naravno, preporuka je da se temeljno posvetite rešavanju stresne situacije i da se posvetite stvarima koje Vas opuštaju, jer nije dovoljno sanirati samo posledice izloženosti stresu, već rešavati uzrok koji je do njega doveo.

Ukoliko želite da zakažete pregled ili konsultaciju sa našim stomatolozima, možete nas nazvati na 011 2662 577 ili nas posetiti u ulici Trstenjakova 3 u Beogradu. Naš tim stručnjaka rado će Vam dati profesionalne savete o pravilnoj nezi zuba i pomoći da Vaš osmeh postane Vaš zaštitni znak.

Recommend
Share
Tagged in