Neprijatan zadah može biti pokazatelj većih zdravstvenih problema

Neprijatan zadah iz usta tj. halitoza, predstavlja problem sa kojim se suočava dosta ljudi i koji značajno utiče ne samo na samopouzdanje, već i na socijalne interakcije. Veoma je važno utvrditi uzrok njegovog nastanka kako bi se on otklonio jer samo „maskiranje“ neće trajno rešiti problem.

UZROK NASTANKA NEPRIJATNOG ZADAHA

Spisak potencijalnih uzročnika neprijantog zadaha je dug, a važno je pronaći pravi razlog i otkloniti ga. Na zadah utiče hrana koju unosimo, pa ukoliko jedemo recimo luk ili začinjenu i ljutu hranu, čak i nekoliko sati nakon konzumiranja to se može primetiti kroz zadah.

Zubi koji su zahvaćeni karijesom, konzumiranje cigareta, suvoća usne duplje, oboljenja organa za varenje, upotreba određenih lekova ili pak neadekvatna oralna higijena, zatim infekcije grla, krajnika, kao i želudačna kiselina, takođe su na spisku mogućih uzročnika.

Oboljenje desni – parodontopatija izaziva neprijatan zadah jer se u parodontalnim džepovima stvaraju mikroorganizmi koji ga uzrokuju.

Ovakva stanja česta su kod pušača jer nikotin izaziva povlačenje desni i probleme.

Čest uzročnik je i zubni plak koji se taloži na zubima i pogodna je podloga za razvoj bakterija koje uzrokuju loš zadah. Stoga su redovne kontrole kod zubara – najmanje dva puta godišnje i uklanjanje zubnog kamenca, preduslov ne samo za lep osmeh, već i za svež dah.

Osobe koje nose priveremene proteze mogu imati ovih problema usled bržeg nagomilavanja bakterija u usnoj duplji. U tim stuacijama potrebno je obratiti posebnu pažnju i na održavanje higijene same proteze.

VAŽNOST ORALNE HIGIJENE

Pravilna oralna nega podrazumeva ne samo korišćenje kvalitetne četkice za zube, već i zubnog konca, čistača jezika i interdentalnih četkica uz pomoć kojih se ostaci hrane uklanjaju u potpunosti.

Važno je da četkicu menjate na dva do tri meseca, da zube perete minimu dva puta dnevno i da koristite tečnost za ispiranje usta koja utiče na eliminaciju bakterija iz usne šupljine i održava dah svežim.

Potrebno je takođe izmeniti štetne navike koje mogu uticati na zadah, kao što je pušenje, i povećati unos tečnosti kako usna šupljina ne bi bila suva i pogodna za razvoj bakterija.

POMOĆ IZ PRIRODE

Neke prirodne namirnice mogu da pomogu kod lošeg zadaha.

Cimet deluje antibakterijski, a proizvodi na bazi mente, matičnjaka ili aloje ubijaju gljivice i bakterije i neutrališu neprijate mirise. Može pomoći esencijalno ulje nane i kombinacija sode bikarbone i limuna.

Ispiranjem usne duplje zelenim čajem dva do tri puta dnevno u kontinuitetu, primetićete značajno poboljšanje.

Ukoliko i pored pridržavanja svih ovih pravila loš zadah ne nestaje, neophodno je posavetovati se sa stomatologom oko preduzimanja potrebnih koraka za rešavanje, kao i sa Vašim redovnim lekarom oko neophodnih dodatnih analiza. U tom slučaju uzročnik može biti infekcija krajnika, ždrela, sinusa ili problemi sa varenjem i želudačnom kiselinom.

Recommend
Share
Tagged in