Šta uzrokuje upalu desni i kako je treba lečiti?

Desni koje su zdrave su roze boje i čvrste su. Ukoliko su otečene i crvene, ovo je siguran znak upale. Ovaj problem javlja se kod oko 80% odrasle populacije makar jednom u životu.

Zapaljenje desni dešava se iz nekoliko razloga, pa je vrlo važno prepoznati uzrok i delovati na njegovo otklanjanje jer upala, ma kako izgledala kao mali problem, može, ukoliko se ne otkloni na vreme, da dovede do većih problema. Ovo su najčešći uzročnici upale desni.

Nagomilavanje plaka

Zubni plak idealna je podloga za razvoj i razmnožavanje bakterija koje oštećuju gleđ zuba i deluju nepovoljno na desni. Ukoliko se ne leči na vreme, ovaj problem može dovesti do razvijanja parodontopatije tokom koje nastaju takozvani „džepovi“ u desnima u kojima se gomilaju štetni mikroorganizmi, pa se infekcija širi na okolna tkiva.

U džepovima se nagomilavaju otrovi koji dovode do oštećenja kosti oko zuba, slabe kost i vezivno tkivo koje zub drži u vilici, pa može doći i do gubitka zuba. Iz tog razloga, neophodno je reagovati brzo i na vreme pristupiti lečenju.

Neodgovarajuća četkica/ nepravilno pranje zuba

Ukoliko koristite suviše tvrdu četkicu za zube koja iritira desni ili ako zube perete grubim i brzim pokretima, time možete oštetiti mekano i nežno tkivo desni i izazvati njihovu upalu.

Stoga je savet stomatologa da obratite posebnu pažnju na izbor četkice za zube i da koristite one mekane. Zube perite blagim, ujednačenim, kružnim pokretima kojima ćete nežno uklanjati naslage sa zuba i samo blago masirati desni i nećete izazvati njihovu iritaciju i upalu.

Nedostatak vitamina i nezdrave navike

Pored ova dva uzroka, koja su najčešća, upalu desni može da izazove i pad imunog sistema, nedostatak vitamina C ili pušenje. Ukoliko imate neku lošu naviku koja može biti uzrok upale desni, potrudite se da je eliminišete. Uzimajte vitaminske suplemente kako biste nadomestili nedostatak pojedinih vitamina u organizmu koji ne mogu u dovoljnoj količini da se unesu kroz ishranu.

Prevencija i lečenje upale desni

Lečenje upaljenih desni je često dug proces i zahteva posvećenost i promenu štetnih navika koje su do nje dovele. Od ključnog značaja je poboljšati oralnu higijenu, koristiti odgovarajuće mekane četkice za zube koje su nežne prema desnima, zatim, koristiti konac za zube i interdentalne četkice uz pomoć kojih ćete otkloniti sve ostatke hrane i time sprečiti nastanak plaka i razvoj bakterija, a samim tim ćete i prevenirati moguću upalu.

Vaš stomatolog Vam može preporučiti, ukoliko je to potrebno, i korišćenje specijalnih tečnosti za ispiranje usta koja deluju na smanjenje broja bakterija i ublažavanje upale ukoliko već postoji.

Pomoć iz prirode

Pored redovnih pregleda kod stomatologa i pravilne oralne higijene koja će preduprediti nastanak ovog problema, ukoliko uočite da se pojavljuje crvenilo i da su desni osetljive, možete pokušati i sa zelenim čajem koji pomaže pri eliminaciji bakterija koje nastaju u ustima. Takođe, korisni mogu biti i čaj od žalfije koji ima protivupalno dejstvo, kao i bosiljak i kamilica.

Ukoliko imate bilo koje pitanje u vezi sa oralnim zdravljem ili želite da zakažete pregled, čekamo Vas u Beogradu u ulici Trstenjakova 3. Možete nas kontaktirati i putem telefona i zakazati svoj kontrolni pregled.

Recommend
Share
Tagged in