Zbog čega se javljaju bele naslage na jeziku i kako ih se rešiti?

Kada je oralna higijena u pitanju većina ljudi ograničava je isključivo na temeljno čišćenje zuba mekom četkicom, korišćenje konca za zube i interdentalnih četkica. Međutim, ukoliko se temeljno ne uklone naslage sa jezika postoji opasnost da se bakterije od kojih se one sastoje negativno odraze na zdravlje zuba, da izazovu loš zadah ili probleme sa desnima.

Zdrav jezik je ružičaste boje bez diskoloracija tj. delova koji su prekriveni žućkastim ili belo-sivim mrljama. Ukoliko su one ipak prisutne, često se prvo pomisli na gljivice kandide, ali nisu one uvek uzrok.

Zbog čega nastaju bele naslage na jeziku?

Naslage na zadnjem delu jezika mogu ukazivati na preopterećen sistem za varenje, prekomerni stres i disbalans u crevnoj flori usled prekomernog nivoa bakterija u digestivnom traktu.

Na jeziku postoje male crvene tačke koje su kod nekih osoba izraženije manje kod nekih više, pa između njih dolazi do nakupljanja naslaga mikroba i mrtvih ćelija. Iz tog razloga jezik treba čistiti prilikom svakog pranja zuba specijalnim čistačem, jer nabori koje imaju neke četkice za zube sa zadnje strane glave nisu dovoljni da temeljno očiste jezik.

Bele naslage javljaju se i usled nedovoljnog lučenja pljuvačke kada su usta nešto suvlja, ili ukoliko osoba zbog otežanog disanja na nos, često tokom sna diše na usta. Takođe, ukoliko organizam nije dovoljno hidriran mogu se pojaviti ovakve naslage. Nikotin tj. konzumiranje cigareta takođe utiče na njihovu pojavu.

Bele mrlje mogu biti i znak gljivične infekcije koja se može javiti nakon uzimanja antibiotika ili kod osoba koje pate od dijabetesa.

Pored naslaga na jezku, neki od propratnih simptoma mogu biti i velika potreba za hranom bogatom ugljenim hidratima, nadimanje i gasovi, hroničan umor i nedostatak energije, konstipacija ili pak dijareja, bol u mišićima i slabost.

Kako se rešiti belih mrlja?

Ukoliko je neki od pomenutih uzroka odgovoran za pojavu belog jezika, potrebno je da ga što pre otklonite. Uzimajte više tečnosti, eliminišite loše navike i uvedite obavezno čišćenje jezika specijalnom spravicom.

Od prirodnih sredstava koja mogu da pomognu u rešavanju ovog problema odlična je soda bikarbona. Manju količinu stavite na četkicu i istrljajte njome pre svega jezik, a zatim zube i desni. Ona uništava štetne bakterije i gljivice koje izazivaju infekcije u ustima, kao što su streptokoka i kandida. U ovim slučajevima od velike pomoći mogu biti i korijander, đumbir ili ulje origana.

Od drugih korisnih prirodnih namirnica koje pomažu su i kurkuma i kuhinjska so kojima treba trljati blago jezik i desni. Takođe možete u čašu mlake vode da sipate kašičicu jabukovog sirćeta i koristite je kao prirodnu vodicu za ispiranje usta koja je veoma efikasna u eliminisanju bakterija.

Kod belog jezika pomažu i probiotici koje je potrebno uzimati kako bi se izbalansirao nivo dobrih bakterija u organizmu, pa je preporučljivo uzimati ga dva puta dnevno.

Svakako je neophodno posećivati stomatologa barem dva puta godišnje radi preventivnih pregleda kako bi se eventualni problemi uočili na samom početku i rešili na vreme.

Ukoliko imate bilo koje pitanje u vezi sa oralnim zdravljem ili želite da zakažete pregled čekamo Vas u Beogradu u ulici Trstenjakova 3. Možete nas kontaktirati i putem telefona i zakazati svoj kontrolni pregled.

Recommend
Share
Tagged in