Zbog čega je važno čistiti jezik?

Mnogi stomatolozi sa razlogom kažu da zdrav osmeh i svež dah počinju na jeziku. Nega zuba i desni svakako je krucijalna za oralno zdravlje, ali ukoliko izostavimo jezik i pored pravilne i redovne nege, može se javiti neprijatan zadah, problemi sa bakterijama i slično.

Pririodno je da se u usnoj duplji razmnožavaju bakterije zbog hrane i pića koje konzumiramo i većina tih bakterija ne uzrokuje neprijatan zadah. Međutim, bakterije koje u svom metabolizmu ne koriste kiseonik (takozvane anaerobne bakterije) stvaraju beli sloj na jeziku i glavni su krivac za loš zadah.

Kako nastaju bele i žute naslage na jeziku?

Štetne bakterije se pored jezika nastanjuju i između zuba kao i u „džepovima“ između zuba i desni, tj. na mestima koja nisu toliko dostupna za čišćenje. Da bi ove baketije preživele i imale pogodnu podlogu za opstanak, stvaraju sluzni sloj koji ih prekriva i štiti od kiseonika. U takvoj okolini stvaraju se reakcije sa sumporom i upravo je on glavni krivac za neprijatan zadah.

Žuti jezik je najčešće posledica razmnožavanja bakterija u usnoj duplji usled konstantnog disanja na usta tokom spavanja, a ovaj problem može se javiti i u toku trudnoće i tada je posledica hormonalnih promena u telu.

Ovo nije razlog za brigu, međutim, savet lekara potrebno je potražiti ukoliko ga prate žgaravica, mučnina, pojava crvenih tačkica na jeziku ili grlu, peckanje, groznica ili čudan ukus i loš zadah. U tim slučajevima problem je možda i gastroenterološke prirode.

Zbog čega je loš zadah najprisutniji ujutro?

Tokom sna ne luči se tolika količina pljuvačke kao tokom budnog stanja, a i ne uzimamo tečnost toliko često kao što je to slučaj tokom dana, pa je ovo idealna podloga za razvoj bakterija.

Anaerobne bakterije koje najčešće izazivaju loš zadah, ne vole vodu jer ona sadrži i kiseonik koji njima ne prija. Ukoliko osoba tokom sna često diše na usta, stvara gotovo idealnu podlogu za razmnožavanje ovih bakterija.

Šta pogoduje razvoju naslaga na jeziku?

Kafa i kisela hrana kao i preparati za ispiranje usta na bazi alkohola doprinose razvoju ovih štetnih bakterija jer isušuju usta i smanjuju pH vrednost što naročito pogoduje ovim bakterijama. Ukoliko osoba u nedovoljnim količinama konzumira tečnost, češće će imati problema sa bakterijama i lošim zadahom.

Kako treba čistiti jezik?

Četkice koje sa zadnje strane imaju hrapavu površinu koja je namenjena za čišćenje jezika, nisu toliko delotvorne jer je ta hrapava površina nedovoljno velika i ne može štetne naslage ukloniti temeljno. Umesto toga nabavite specijalnu plastičnu spravicu koja je namenjena upravo temeljnom skidanju bakterija i belog sloja sa jezika.

Najveći deo bakterija nalazi se na unutrašnjoj strani jezika pa njoj posvetite više pažnje. Pokret ponovite i po nekoliko puta kako biste što temeljnije uklonili ove naslage.

Primetićete da je nakon čišćenja jezik povratio svoju prirodnu boju i da belih naslaga više nema. Ovu naviku potrebno je ponavljati svakodnevno. Nakon ovoga jezik možete dodatno očistiti pastom za zube i isprati vodicom za usta koja nije na bazi alkohola.

Ukoliko imate bilo koje pitanje u vezi sa pravilnom negom zuba ili želite da zakažete pregled čekamo Vas u Beogradu u ulici Trstenjakova 3. Možete nas kontaktirati i putem telefona i zakazati svoj kontrolni pregled.

Recommend
Share
Tagged in