Zbog čega zubi menjaju boju i kako izgleda proces beljenja?

Besprekorno beli zubi i blistav osmeh san su svake osobe. Međutim, mnogo je faktora koji utiču na promenu njihove boje, pa se javlja diskoloracija tj. zubna prebojenost koju uglavnom izazivaju spoljašnji faktori.

Boju zuba određuje dentin koji se nalazi ispod providnog sloja zubne gleđi koja ga štiti od spoljašnjih uticaja, hrane i pića i drugih faktora. Vremenom se zubna gleđ tanji i troši, pa se na zubima mogu javiti mikro pukotine u kojima se zadržavaju naslage i na taj način zub postepeno gubi sjaj i dobija žućkastu boju.

Uticaj hrane, pića i cigareta

Ovo su najčešći uzročnici promene boje zuba. Konzumacija kafe, vina, cigareta i čajeva, vremenom dovodi do nastanka tamnih fleka koje se ne mogu ukloniti pranjem običnom četkicom i pastom. Jedinjenja iz ovih namirnica talože se na zubima, a deo prodire u njihovu strukturu gde se trajno zadržava.

Lečen zub, kamenac i amalgamske plombe

Ukoliko je iz zuba izvađen živac čitava krunica vremenom potamni, a problem nastaje ukoliko je taj zub u vidljivoj regiji osmeha. Nagomilavanje zubnog kamenca čini da se dodatne naslage zadržavaju u delu oko desni i zubi dobijaju žućkastu nijansu.

Takođe, ukoliko u nekom od zuba imate sive, amalgamske plombe, one imaju tendenciju da ispuštaju tokom vremena tamne pigmente koji oboje čitav zub, a mogu obojiti i okolnu zubnu regiju.

Promena usled povrede zuba

Ukoliko zub pretrpi traumu usled udarca ili pada, nekada se desi da zubni živac odumre, pa nastaje situacija slična kao kod vađenja živca i taj zub postane tamniji i razlikuje se od ostalih zuba u vilici.

Pojava belih fleka

U područjima u kojima se u vodi za piće nalazi velika količina fluora, na zubima se mogu javiti promene u vidu beličastih fleka. One su u početku glatke i sjajne ali vremenom na njima mogu nastati oštećenja na kojima se gomilaju druge vrste naslaga i zub dodatno menja boju.

Prevencija nastanka diskoloracije zuba

Savet je da se zubi peru sat ili dva nakon jela, nikako odmah nakon obroka. Potrebno je redovno uklanjati zubni kamenac i raditi poliranje zuba kako bi bile uklonjene sve naslage koje se vremenom talože na zubnoj gleđi.

Zubi iz kojih je izvađen živac mogu se izbeljivati specijalnim metodama iznutra, ili se ovaj problem diskoloracije može rešiti stavljanjem krunice ili fasete ukoliko je zub u vidljivoj regiji vilice tj. osmeha.

Ordinacijsko beljenje zuba

Pre otpočinjanja procesa izbeljivanja zuba, oni moraju biti potpuno zdravi, pa se pre ovog procesa radi uklanjanje kamenca, poliranje i ukoliko je potrebno popravke i zamena starih plombi.

Pored ordinacijskog beljenja gelovima, lampama i laserima, u nekim slučajevima dobre rezultate daje i kućno beljenje, ali se najbolji efekat postiže njihovom kombinacijom. Nakon pregleda i razgovora, Vaš stomatolog će Vas posavetovati koja metoda je za Vas najbolja i koja Vam može dati najefikasnije rezultate.

U Dental Oral Centru koristimo White Light Flash lampu za beljenje zuba koja je 100% bezbedna jer se ne zagreva i samim tim ne oštećuje zube. Sam proces izbeljivanja traje oko sat vremena, a najbolji rezultati postižu se u kombinaciji sa kućnim beljenjem zuba.

Kod kućnog izbeljivanja pacijent nosi posebne folije koje se izrađuju za svakog pacijenta pojedinačno na osnovu otiska zuba. U folije se stavlja specijalni gel za izbeljivanje. Folije se u zavisnosti od preporuke stomatologa nose u dnevnoj ili pak noćnoj varijatni.

Na ovaj način zubi se izbeljuju postepeno, pa sami određujete nijansu i trenutak kada ćete sa izbeljivanjem stati. Za optimalne rezultate obično je potrebno oko tri nedelje.

Za sva dodatna pitanja i nedoumice, kao i zakazivanje pregleda i konsultacija, možete nas dobiti na naš kontakt telefon ili nas posetiti u našoj poliklinici u Beogradu.

Recommend
Share
Tagged in