Usadite deci zdrave navike nege zuba od najmlađih dana

Kada se pojavi prvi mlečni zubić trebalo bi da počne i održavanje oralne higijene kod dece. Iako neki roditelji mogu pomisliti da je to suviše rano, zdrave navike i održavanje zdravlja desni i zuba, pa bili oni i mlečni, veoma je važno za kasnije zdravlje i praktikovanje zdravih navika.

Kako negovati mlečne zubiće?

Savet roditeljima je da čim se pojave prvi zubići, da ih čiste mokrom gazom jer na taj način ne samo da se neguju zubi, već i desni koje su osetljive i stvaraju probleme mališanima dok svi zubići ne izniknu. Zbog toga je korišćenje gaze dvosturko korisno, za negu i ublažavanje tegoba i svraba prilikom nicanja zuba.

Međutim, ovo je samo prvi korak. U ovom uzrastu deca svakako još uvek ne mogu da shvate važnost zdravih navika i oralne higijene, ali im Vi kao roditelji pravite dobru osnovu za kasniji period kada budu mogli sami da birinu o svojim zubićima.

Kako su mlečni zubi ključni za razvoj vilice i pravilnog govora, a takođe čuvaju mesto stalnim zubima koji će nakon njih doći, nikako ne treba zanemarivati pravilnu i redovnu higijenu kod male dece.

Savetuje se da bi roditelji terbalo da deci peru zube do 3-4 godine, a nakon toga oni sami već mogu da uz Vaše prirustvo koriste četkicu.

Kako usaditi detetu zdrave navike nege zuba?

Važno je da dete gleda i Vas prilikom pranja zuba, pa stoga uvek dok perete zube držite vrata kupatila otvorena ili ih perite zajedno. Nekoj deci je pranje zuba dosadno, pa posle pola minuta odustaju, što nije dovoljno da bi se oni temeljno očistili.

Zato savetujemo da smislite pesmicu koju ćete pevati tokom pranja ili nađite na internetu neku pogodnu pesmu sa tom tematikom koja će biti znak da je vreme da se peru zubići i koja će tih nekoliko minuta učiniti zabavnijim detetu.

Važno je i da uvek poštujete tajming pranja zuba, tj. bitno je ustaliti naviku kada se zubi peru, jer deca vole rutinu i tako lakše praktikuju i prihvataju obaveze.

Ukoliko nekada iz bilo kog razloga dođete u situaciju da neko veče ili jutro možda preskočite pranje, potrudite se da to ne uradite, jer ćete u suprotnom detetu ostaviti prostora za izuzetke i nekada će i samo bez razloga tražiti preskaknje nege zuba, pa ćete imati problem kod ustaljivanja rutine.

Šta je još važno za zdravlje zuba pored nege?

Pored nege, koja je svakako ključna za održavanje zdravlja dečjih zubića, važno je mališane naučiti i koje sve navike doprinose da zubi ostanu zdravi tj. koje od njih doprinose da se zubi češće kvare.

Deca moraju biti svesna i važnosti zdrave ishrane koja ima veliki uticaj na lep osmeh. Objasnite im kako prekomerno unošenje slatkiša koje oni toliko vole, ali i gaziranih pića, negativno utiče na zube. Takođe, naučite ih koje namirnice i kakav način ishrane pozitivno utiču na zube i desni.

Odlazak kod zubara i redovne stomatološke kontrole čine neizostavi deo brige o zubima. Dešava se da roditelji vođeni stavom da će mlečni zubići svakako ispasti, ne pridaju toliko pažnje odlasku kod zubara ukoliko se pojavi neki problem, smatrajući da će na njegovo mesto svakako doći novi, stalni zubić.

Međutim, upravo su mlečni zubi ti koji čuvaju mesto stalnim zubima koji dolaze nakon njih i njihovo zdravlje odražava se i na buduće stalne zube. Odlazak na preventivne preglede važan je jer će se deca na taj način pre svega osloboditi straha od zubara i steći će naviku odlaska stomatologu čak i onda kada nemaju problem.

Stručni tim stomatologa poliklinike Dental Oral Centar i dugogodišnje iskustvo u porodičnoj stomatologiji garantuju posvećenost malim pacijentima. Zakažite prvi pregled u našoj poliklinici na telefone 011 2662 577 i 064 2662 577 a mi ćemo vrlo rado odgovoriti na sve Vaše nedoumice i pitanja u vezi sa negom i zdravljem prvih zubića.

Recommend
Share
Tagged in