Kako određene namirnice utiču na zdravlje zuba?

Pravilna oralna higijena, korišćenje konca za zube, četkice odgovarajuće mekoće, kao i kvalitetne paste za zube, veoma su važni činioci koji će osigurati da Vaši zubi i desni budu zdravi i lepi. Međutim, pored nege i unutrašnji faktori veoma su važni, a pod tim mislimo na ishranu i na to kako određene namirnice utiču na zdravlje Vaših zuba, pozitivno i negativno.

Stoga, tri ključna činioca za zdravlje zuba i desni su: pravilna oralna higijena, izbor kvalitetnih namirnica i redovne stomatološke kontrole.

Izbegavajte često konzumiranje ovih namirnica

Sve namirnice koje imaju tendenciju da se duže tokom dana zadržavaju između zuba, negativno se odražavaju na njihovo zdravlje. Tu spadaju proizvodi od rafinisanog belog brašna, slatkiši koji sadrže dosta želatina kao što su gumene bombone i sl.

Takođe, treba izbegavati osvežavajuće bezalkoholne napitke, suvo voće, industrijske slatkiše, proizvode sa rafinisanim belim brašnom. Crveno vino, čaj i kafa dokazano utiču na promenu nijanse zubne gleđi, naročito ako ih osoba redovno konzumira.

Stoga, nakon uzimanja ovih napitaka, ukoliko niste u mogućnosti da operete zube, isperite ih običnom vodom i dobro promućkajte. Istu naviku trebalo bi da praktikujete i nakon konzumacije citrusa i kiselkastih voćki.

Grickanje između obroka bakterijama koje nastanjuju usnu duplju, stvara pogodno tlo za negativno delovanje na zubnu gleđ, pa ga izbegavajte.

Birajte ove namirnice za jake i zdrave zube

Vitamin A značajan je činilac u izgradnji zubne gleđi. Možete ga naći u mladom krompiru, šargarepi, bundevi, brokoliju, paradajzu, kelju, kajsijajma.

Vitamin C značajan je za jake desni, a njegov nedostatak u ishrani desni čini mekšim, otvara se prostor za ulazak bakterija, pa to može dovesti do parodontopatije. Stoga, posegnite za jabukama, kivijem i jagodama. Upravo jagode spadaju u namirnice koje i poliraju zube i održavaju ih belim.

Mleko i mlečni proizvodi važan su izvor kalcijuma koji zube čini jakim i otpornijim na karijes. Sirevi uravnotežuju pH vrednost u ustima i neutrališu štetan uticaj koji pojedine namirnice imaju, Osim toga, ove namirnice bogate su i fosforom, sadrže kazein i proteine koji smanjuju gubitak minerala iz zubne gleđi.

Tamnozeleno povrće kao što je spanać, brokoli, blitva, sadrži takođe dosta kalcijuma i značajne količine fosfora.

Koristite steviju umesto šećera

Ova namirnica je 300 puta slađa od običnog šećera, ali za razliku od njega ne izaziva karijes, ne dovodi do stvaranja zubnog plaka, nema kalorija ni štetnih sastojaka kao veštački zaslađivači.

Ne perite zube neposredno posle obroka

Da bi zubi ostali jaki i zdravi, važno je da ih ne perete odmah nakon jela. Najbolje je sačekati 40 minuta do sat vremena. Naime, zubna gleđ nakon jela je oslabljena, i ukoliko odmah perete zube možete je dodatno oštetiti. Nakon 40-ak minuta posle obroka, ona se remineralizuje, ponovo postaje jaka i bezbedno je oprati zube.

Redovno odlazite na stomatološke kontrole

Naravno, pored ishrane i pravilnog izbora namirnica bogatim vitaminima i mineralima, neophodno je redovno ići na stomatološke kontrole i uklanjanje kamenca kako bi se smanjio prostor za razvoj bakterija i kako bi se prevenirao nastanak karijesa.

Tim stomatologa iz Dental Oral Centra rado će Vam dati sve neophodne savete i uraditi stručni pregled koji možete zakazati na našem sajtu.

Recommend
Share
Tagged in