Zubi u trudnoći

U toku trudnoće potrebno je da žene posebno vode računa o zdravlju svojih zuba jer su oni tada veoma osetljiviji pošto sama trudnoća dovodi do hormonskih promena koje mogu dovesti do oboljenja desni koja sa druge strane može ugroziti zdravlje ploda.

Donosimo vam nekoliko korisnih, stručnih savete o zdravlju vaših usta i zuba pre, tokom i posle trudnoće.

nega zuba nakon trudnoce Dental Oral Centar Beograd

Zubi pre trudnoće

Potrudite se da zakažete posetu kod svog stomatologa pre nego što ostanete trudni. Trebalo bi uraditi pregled desni, profesionalno čišćenje i da eliminišete svaku vrstu patologije koja bi mogla da dovede do problema.

Zubi za vreme trudnoće

Obavezno obavestite svog stomatologa ukoliko ste trudni. Stomatološke tretmane, osim onih urgentnih, trebalo bi izbegavati tokom prvog trimestra i druge polovine trećeg trimestra jer su to najosetljiviji periodi u razvoju ploda. Rutinske stomatološke tretmane bi trebalo obavljati tokom drugog trimestra. Svaki tretman kad god je to moguće treba odložiti za period nakon porođaja.

Obavestite svog stomatologa o svim lekovima koje uzimate uključujući i vitamine i dodatke ishrani. Vaš stomatolog će možda prilagoditi terapiju ovim lekovima.

Radiografsko snimanje zuba i vilica bi trebalo vršiti samo u slučaju krajnje nužde uz temeljno sprovedene mere predostrožnosti. Današnja rendgen tehnologija je napredovala pa su današnji aparati daleko bezbedniji od onih nekada korišćenih.

Ne izbegavajte preglede kod stomatologa zato što ste trudni. Oboleli zubi i desni mogu uticati na zdravlje vašeg budućeg deteta. Ukoliko primetite oticanje ili krvarenje desni obavezno se javite svom stomatologu.

Pitajte svog stomatologa o pravilnom održavanju oralne higijene. Na taj način šansu za nastanak bolesti zuba i desni svešćete na minimum.

Ukoliko vas jutarnja mučnina sprečava u pranju zuba posavetujte se sa vašim stomatologom o promeni paste. Takođe ukoliko pratite od mučnine I povraćanja, usta možete ispirati vodom ili nekim od sredstava za ispiranje.

Lokalna anestezija

Istraživanje objavljeno u Decembru 2014 godine od strane Američke Administracije za hranu i lekove pokazuje da ne postoji rizik po plod kada je u pitanju upotreba lokalnih anestetika čak i onih sa adrenalinom kao ni od stomatoloških tretmana uopšte.

Pravilna ishrana

Želja za slatkim je uobičajena u trudnoći ipak imajte u vidu da povećano konzumiranje slatkiša povećava šansu za nastankom karijesa. Sir i jogurt su dobri izvori esencijalnih minerala zbog čega su dobri za razvoj zuba, desni i koštanih tkiva ploda.

Dakle, buduće mame, opustite se!

Nije dokazan negativan uticaj stomatoloških intervencija na plod i one se generalno smatraju bezbednim. Sva izneta ograničenja su tu radi predostrožnosti.

  • Posetite stomatologa pre planirane trudnoće kako bi se otklonili sve moguće probleme ili faktore koji do njih mogu dovesti
  • Pitajte vašeg stomatologa o pravilnom održavanju oralne higijene
  • U slučaju hitnih stanja kao što su bolovi ili upaljene natečene desni obavezno se javite svom stomatologu
  • Snimanje zuba, osim ako nije zaista neophodno, treba ostaviti za period nakon trudnoće.
  • Bezbedan period za stomatološke intervencije je drugi trimestar trudnoće