Vađenje zuba

vađenje zuba u ordinaciji

Vađenje zuba predstavlja uklanjanje istog iz zubne čašice tj. iz vilice. Ono je poslednja solucija kojoj se pribegava samo kada nema drugih boljih rešenja da se zub zadrži. Razlozi za vađenje zuba su mnogobrojni.

Više o vađenju zuba

Razlozi za vađenje zuba

Postoji više razloga za vađenje zuba jedan od njih može biti uznapredovali karijes, proces navrhu korena koji prevazilazi mogućnosti lečenja. Razlozi mogu biti i ortodontski kada nama mesta u vilici da se smeste svi zubi. Impaktirani zubi najčešće umnjaci se vade iz razoga što gurajuili ugrožavaju druge zub ili se oko njih stvara bolna upala.

Bol nakon vadjenja zuba

Umerana bol nakon običnog vađenja zuba je normalna pojava. U tokvoj situaciji od pomoći su analgetici (Brufen, Nimulid). Treba izbegavati analgetike na bazi acetilsalicidne kiseline zato što pojačavaju krvarenje.U slučaju pojave jakih bolova vrlo verovatno da je došlo do pojave alveolita tj. infekcije ekstrakcione rane. Ovo je minorna komplikacija ali je ipak potrebno da se javite svom stomatologu radi sanacije

Krvarenje posle ekstrakcije zuba

Nakon što se zub izvadi krvarenje bi trebalo da prestane nakon 10 do 15 minuta. U slučaju da je pacijent na ozbiljnijoj antikoagulantnoj terapiji (lekovi protiv zgrušnjavanja krvi) pre nego što se zub izvadi potrebno je uraditi određene labaratorijske analize i konsultovati lekara koji je prepisao terapiju radi eventualne korekcije a kako bi se sprečilo eventualno produženo krvarenje.

Ispiranje rane nakon vađenja zuba – NE

Uloga zgrušane krvi u praznoj zubnoj čašici je da štiti ranu od infekcije. Ispiranje krvi iz rane vodi prodoru bakterija i pojavi alveolita. Ranu posle vađenja zuba nikako ne treba ispirati.

Koliko treba da zaraste rana nakon što se zub izvadi?

Uobičajevo vreme zarastanja rane nakon vađenja zuba je 2 nedelje. U jednom trenutku pojaviće se beličaste naslage u pitanju je stvaranje fibrina što je sasvim normalna i očekivana pojava a ne kako mnogi misle gnoj.

Jedite prohlađenu hranu

Nekon ekstrakcije zuba 24 sata potrebno je jesti prohlađenu i hladnu hranu. Konzumiranje vruće hrane je apsolutno zabranjeno. Sladoled je odličan izbor.