Vađenje umnjaka

pacijent sa impaktiranim umnjakom

Pod umnjacima tj. Osmicama podrazumevamo poslednje zube u vilicama sa svake strane. Vađenje umnjaka je procedura njihovog hirurškog uklanjanja premda u nekim slučajevima oni mogu predstavljati problem.

Nicanje umnjaka može biti sprečeno koštanom preprekom ili drugim zubom i tada se javljaja neprijatan osećaj ili čak bol. Mogu guranjem susedne sedmice dovesti do defekta na njenom korenu ili poremećaja u rasporedu zuba u vilici. Ako su uspeli da niknu delimično između njih i gingive (desni) dolazi do zapadanja hrane i nakupljanja bakterija što dovodi do čestih upala i pojave bola, a zubna kost se povlači i produbljuje se prostor između zuba i desni.

Intervencija

Sama procedura traje u proseku oko 30 minuta. Na desnima u predelu umnjaka se načini rez, zatim se ukloni deo kosti oko njega kako bi se oslobodio i omogućilo njegovo vađenje. Na kraju se rana ispere antibiotikom i ušije resorptivnim koncem koji sam vremenom nestaja tako da njegovo skidanje nije neophodno.

Bol

Vađenje umnjaka je apsolutno bezbolna intervencija. Izvodi u uslovima lokalne anestezije. Kada su u pitanju anksiozni pacijenti ili oni koji se preterano plaše stomatoloških može se primeniti analgosedacija prilikom koje je pacijent u polu snu. Sa intervencijom se počinje isključivo onda kada se obezbedi apsolutan komfor za pacijenta.

Posle vađenja umnjaka

U većini slučajeva postoperativni period protiče manje više komforno.
Neposredno nakon intervencije aplikuje se injekcija kortikosteroida kako bi se sprečio nastanak otoka. Pacijet dobija gel za hlađenje i detaljna uputstva kako da se ponaša u post operativnom periodu.
S obzirom da se radi u kosti obavezno se prepisuju antibiotici. Za slučaj pojave bola koriste se lekovi protiv bolova..