Upala desni

pacijent sa upalom desni

Upalu desni stručno nazivamo gingivitis. U početnoj fazi dolazi do nakupljanja bakterija i zubnog plaka što uzrokuje da desni postanu upaljene i blago krvare tokom pranja zuba. U ovoj fazi i ako je gingiva iritirana zubi su i dalje čvrsto u kosti. Ne postoje nepovratna oštećenja kosti ili drugih tkiva.

Ako se upala desni ne leči ona vremenom prelazi u parodontopatiju. Kod osoba koje boluju od parodontopatije u početku dolazi do odvajanja gingive i kosti od zuba i formiranja džepa. U tim malim prostorima dolazi do nakupljanja bakterija i ostataka hrane koje je teško ukloniti.

Otrovi koje proizvode bakterije uništavaju kost oko zuba, cement i periodontalni ligament (vezivno tkivo koje drži zub u kosti). Ako se ne reaguje dolazi do napredka bolesti i na kraju gubitka zuba.

Uzroci nastanka

Glavni faktor u nastanku je plak. Plak je bezbojna lepljiva masa koja se sastoji od velikog broja bakterija koje su glavni uzročnik nastanka upale desni kao i drugih oboljenja zuba i njegovog potpornog aparata. Loša oralna higijena dovodi do preteranog nakupljanja naslaga na zubima i upale desni.

Upala desni može biti izazvana:

  • hormonskim promenama kao što su one u toku puberteta, dojenja, menopauze,koje čine da desni postanu osetljivije
  • upotreba pojedinih lekova kao što su razni antiepileptici
  • loše navike kao što je pušenje, imaju negativan uticaj

Simtomi

Problem sa upalom desni je što može da napreduje bez ikakvih tegoba ili sa veoma malo očitih simptoma. Postoje određeni znaci upozorenja koji ukazuju na odoljenje. Može se javiti krvaranje u toku ili nakon pranja zuba, crvene i otečenje desni, neprijatan zadah ili ukus u ustima.

Čak i ako navedeni simptomi ne postoje pacijent i dalje može imati neki oblik upale desni. Zbog toga se preporučuju redovne kontrole kod stomatologa.

Preventiva

Kako bi se sprečio nastanak ovog oboljenja preporučuje se prvenstveno adekvatna oralna higijena koja podrazumeva pranje zuba ujutru i uveče kao i upotrebu konca. Takođe se može koristiti i neko od sredstava za ispiranje usta. Čak i ako redovno sprovodite oralnu higijenu neke naslage je izuzetno teško ukloniti i one se pretvaraju u zubni kamenac. Kako bi se on uklonio preporučuju se kontrole kod stomatologa na 4 do 6 meseci. .

Lečenje

Lečenje upale desni počinje pravilnim održavanjem oralne higijene i upotrebom sredstava za ispitanje usta. Neophodno je da se pacijent javi stomatologu radi uklanjanja čvrstih i mekih naslaga iz onih prostora koji nisu dostupni pacijentu za čišćenje. U određenim situacijama stomatolog može prepisati antibiotike.