Parodontopatija

Parodontopatija je oboljenje potpornog aparata zuba tj. onih tkiva koja drže zub u zubnoj kosti i amortizuju dejstvo sila na njega.

Osnovni uzročnik parodontopatije je loša oralna higijena usled koje se zadržavaju naslage hrane i bakterija koje svojim toksinima razaraju tkiva oko zuba.

Kako nastaje parodontopatija?

Parodontopatija počinje neupadljivo, krvarenjem desni, i može se javiti kod mladih osoba. Opasnost je što ona ne boli dok ne dodje do komplikacija. Parodontopatija izaziva dentalni plak, koji je sastavljen od 80% bakterija i mikroorganizama. Dentalni plak je bezbojna, providna, ljigava masa koja se taloži na zubima. I ne može se ukloniti običnim čišćenjem.
U slučajevima loše oralne higijene na zubni plak se talože mineralne soli. Dolazi do mineralizacije i tako nastaje zubni kamenac. Zubni kamenac je vidljiv i taloži se uz ivicu gingive. On uzrokuje zapaljenje desni na 2 načina:

  • onemogućava čišćenje i održavanje higijene usta
  • mehanički pritiska desni i dovodi do poremećaja cirkulacije. Što je uzrok crvenih i otečenih desni.

Čvrste naslage (kamenac) koji je prekriven gingivom, i najčešće se ne vidi golim okom se zove subgingivalni konkrement. Njega ima u parodontalnim džepovima.
Ukoliko se gingivitis (upala gingive) ne leči zapaljenje se širi i propada parodoncijum. Formiraju se parodontalni džepovi – prostor izmedjukorena zuba i upaljenih desni. U tom stadijumu zubi postaju preosetljivi, na termičke, mehaničke i druge nadražaje. U daljim stadijuima zubi počinju da se klate i ispadaju.

Simptomi parodontopatije

Simptomi paradentopatije su: krvarenje desni prilikom pranja zuba, ili snažnijeg zagrižaja, tup, neodredjen bol oko zuba, pomeranje zuba unapred i povećavanje razmaka izmedju zuba, klaćenje i ispadanje zuba. Ukoliko je barem na jednu od navedenih stvaki odgovor da, obratite se vašem stomatologu. Jer postoji mogućnost da imate parodontopatiju, ili kako je češće zovemo – parodontozu. Vidite više o lečenju parodontopatije.

Parodontopatija i implanti

Periimplantitis je infekcija oko implanta a dovodi do propadnja kosti oko njega. Zapravo za razliku od zuba koji u alveolarnoj kosti drže neka druga tkiva koja su smeštena između implantat ostvaruje direktnu vezu sa okolnom kosti bez posrednih tkiva. Razlozi za nastanak parodontopatije i periimplantita su identični dakle loša oralna higijena, nakupine kamenca. Vidite više o implantatima.

Da li je parodontopatija kontraindikacija za ugradnju implanta?

Na kraju možemo da odgovorimo na pitanje. Parodontopatija nije kontraindikacija za ugradnju implantata ukoliko pacijent promeni svoje navike po pitanju redovnih kontrola kod stomatologa i oralne higijene. Vidite više o All on 4 procesu ugradnje implantata.