Ortodoncija

pacijent na pregledu u zubarskoj ordinaciji Dental Oral Centar Beograd

Ortodoncija se bavi dijagnostikom, lečenjem i prevencijom nepravilnosti položaja i razvoja zuba, vilica i lica. Ortodontske nepravilnosti mogu dovesti do poremećaja u govoru, žvakanju i gutanju. Nepravilan raspored zuba otežava oralnu higijenu pa se usled toga javljaju karijes i parodontopatija. Neretko ove anomalije utiču i na celokupan izgled lica ili odnosno njegovu fizionomiju. Postavljanjem fiksog aparata takvi problemi se mogu rešiti.

Pregledi u našoj poliklinici su BESPLATNI i apsolutno neobavezujući! Zakažite pregled i konsultaciju sa našim doktorima još danas OVDE.

Vrste proteza

Želite da ispravite svoje zube? Želite da se to obavi u što kraćem roku i po veoma povoljnim cenama? Voleli biste da se proteza “ne vidi”?

Ako razmisljate o korekciji položaja svojih zuba fiksnim aparatom, treba da znate da postoje različiti sistemi, kao I bravice od razlicitih materijala. Osim konvencionalnih, metalnih bravica, možemo vam ponuditi fiksni aparat od safirnog stakla, sa potpuno providnim bravicama.

Ako, pak, želite da fiksni aparat bude potpuno nevidljiv, onda je lingvalni, tj. unutrašnji aparat pravo rešenje za vas. Reč je o tehnici gde su svi elementi smešteni na unutrašnjoj strani zuba, prema jeziku.

Za koji god da se odlučite, nećete pogrešiti. Bravice su izrađene od najkvalitetnijih materijala renomiranih svetskih proizvođača. Ne želite fiksni aparat, ali biste lepši raspored vaših zuba. Nije problem. Serijom providnih folija (trejeva), možemo postići željeni rezultat.

Starosna granica za fiksne proteze

Ne sviđa vam se raspored vaših zuba, niste više dete, nešto biste, ipak, da uradite po tom pitanju…. Pitate se da li ste zakasnili… Niste! Ne postoji starosna granica što se tiče nošenja ortodontskih aparata.

Osim lepšeg, dobićete i zdraviji osmeh. Kada završimo terapiju, biće vam mnogo lakše da održavate higijenu I tako očuvate zdravlje svojih zuba još dugo godina!

Kod odraslih se tretman sprovodi fiksnim ortodontskim aparatima. Prosek trajanja terapije je 1.5 do 2 godine, u zavisnosti od tezine ortodontske nepravilnosti.

Kod klasične metode, potrebno je sprovoditi kontrole na mesec dana a kod samoligirajucih sistema, na 6-8 nedelja.

Dečije proteze

Kada je pravo vreme da se dete dovede na ortodontski pregled?

Idealno bi bilo sa navršenih 5 godina. Tada možemo predvideti problem I uticati na eliminaciju loših navika, ukoliko postoje. Misli se na sisanje prsta, disanje kroz usta, sisanje cucle.

Terapiju pokretnim aparatima ( mobilnim protezama) sprovodimo kod dece uzrasta od 7 do 13-14 godina. Jako je važno reći da to nisu noćne proteze, već vreme nošenja određuje vaš ortodont.

U periodu intenzivnog rasta vaseg deteta (od 9 do 11 godina starosti), funkcionalnim aparatima mozemo preusmeriti razvoj vilica u zeljenom pravcu I dobiti trajne rezultate sa poboljšanim izgledom profila. Kod starije dece se preporučuje tretman fiksnim ortodontskim aparatima.