Lečenje i prevencija parodontopatije

biranje nijanse zuba pre izbeljivanja Dental Oral Centar Beograd

Prevencija parodontopatije uključuje:

  • redovno i pravilno održavanje oralne higijena
  • uklanjanje zubnog kamenca i
  • poliranje zuba dva do tri puta godišnje

Lečenje parodontopatije uključuje one procedure koje imaju za cilj da zaustave njeno napredovanje. Ove procedure stvaraju uslove za pravilno održavanje oralne higijene.

Dakle osnovni uslov u prevenciji i lečenju parodontopatije je saradnja pacijenta.

Uklanjanje zubnog kamenca

Uklanjanje zubnog kamenca je zapravo procedura uklanjanja tvrdih i mekih naslaga sa njihove površine. Osnovni ciljevi uklanjanje zubnog kamenca su preventivni da bi se sprečio nastanak parodontopatije ili terapijski da se zaustavi ili uspori njeno dalje napredovanje.
Uklanjanje zubnog kamenca treba sprovoditi na 4 do 6 meseci u nekim slučajevima i češće. Ako se sprovodi redovno uklanjanje zubnog kamenca je potpuno bezbolna procedura.

Gingivektomija i gingivo plastika

Usled čestih upala dolazi najpre do oticanja gingive koje se može kontrolisati adekvatnom higijenom i uklanjanjem zubnog kamenca. Ipak ako su upale česte ili dugo traju dolazi do hipertrofije tj. permanentnog uvećanja gingive. Stvaraju se tzv. gingivalni džepovi u kojima se zadržavaju hrana i bakterije koje zatim svojim toksinima uništavaju zubnu kost.
Gingivektomija i gingivo plastika predstavljaju uklanjanje viška gingive i preoblikovanje kako bi se smanjili gingivalni džepovi i omogućila njihova pravilna higijena.

Kiretaža parodontolnog džepa

Kiretaža ili obrada parodontalnih džepova predstavlja parodontološku proceduru kojom se iz parodontalnih džepova uklanjaju obolela nekrotična gingiva i cement. Na taj način se stvaraju uslovi za smanjenje parodontalnog dreža i usporava se dalji razvoj parodontopatije. Procedura se izvodi u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolna.

Režanj operacija

Režanj operacija se drugačije naziva o otvorena kiretaža parodontalnog džepa. Koristi se u situacijama kada je neophodno učiniti kiretažu parodontalnog džepa pod direktnom kontrolom oka. Cilj režanj operacije je uklanjanje štetnog patološkog tkiva, regeneracja potpornog aparata zuba i redukcija dubine parodontalnih džepova. Često se kombinuje sa ubacivanjem veštačke kosti.