Keramičke fasete – Viniri

Keramičke fasete su isključivo estetske keramičke zubne nadoknade. O njima treba razmišljati kao o keramičkim “veštačkim noktima” koji prekrivaju prednju površinu zuba. Služe prvenstveno za promenu oblika i boje zuba.

U pojedinim slučajevima mogu poslužiti i za promenu položaja zuba, kada ortodoncija nije neophodna.

Izrađuju se od vrhunske bezmetalne keramike koja osigurava potpuo prirodnu boju i ton. Suprotno verovanjima dobro izrađene keramičke fasete ne spadaju, sa njima može da se potpuno normalno funkcioniše kada je bilo koja vrsta hrane u pitanju.

osmeh pacijenta nakon postavljanja keramickih faseta

Fasete

Fasete (viniri) su tanke keramičke ljuspice kojima uspevamo da ispravimo oblik zuba, estetiku osmeha i ulepšamo svaki naredni osmeh našeg pacijenta.

osmeh pacijenta pre postavljanja keramickih fasetaosmeh pacijenta nakon postavljanja keramickih faseta

Uprkos mitovima da pucaju, da morate strogo paziti šta i kako jedete. Mi vas uveravamo da ništa od navedenih mitova nije tačno. Ukoliko se urade kako treba keramičke fasete predstavljaju dugotrajno i pouzdano rešenje. Sa kojim ste mirni barem sledećih 10 do 15 godina.

Zašto keramičke fasete a ne kompozitne?

Šta su keramičke fasete

Keramičke fasete (veniri) su tanke keramičke ljuspice kojima ispravljamo oblik zuba i poboljšavamo sveukupnu estetiku osmeha. Izrađuju se od najboljih vrsta bezmetalne keramike u zubnoj tehnici ili na CAD-CAM mašini u samoj ordinaciji.

 

Trajnost keramičkih faseta

Keramičke fasete su same po sebi večne. Ne menjaju boju, ne poprimaju pigmentacije od hrane i pića, ne pucaju, ne menjaju oblik. Potrebno ih je menjati na oko 15 godina zbog zuba nosača koji sami po sebi nisu postojani već ipak podložni uticaju vremena kao i samom odnosu pacijenta prema njima.

 

Prednosti keramičkih faseta

Od svih nadoknada koje se postavljaju na same zube keramičke fasete zahtevaju najmanje brušenja. U nekim varijantama brušenje nije ni potrebno (no-prep viniri). Zahvaljujući tome one maksimalno čuvaju zubnu supstancu. Po nekim istraživanjima produžuju vek prirodnog zuba koji se nalazi ispod njih za čak 60% u odnosu na druge vrste nadoknada.

Zbog izuzetne preciznosti izrade u tehnici ili na CAD-CAM mašini, ove nadoknade idealno prijanjaju uz zub nosač koji prate u glatkim prelazima kao da su njegov prirodan deo. Usled toga ne dolazi do zapadanja hrane, niti nadražajnog dejstva samog materijala (bezmetalne keramike) na meka tkiva.

 

Estetika keramičkih faseta

Bezmetalna keramika od koje se fasete izrađuju, idealno provodi svetlost što omogućava izradu keramičkih faseta potpuno prirodnog izgleda, takvog da se ne razlikuju od prirodnih zuba. Sa druge strane, ukoliko pacijent to želi, fasete se mogu izraditi i u izuzetno beloj boji.

 

Kako se izradjuju kompozitne fasete?

Kompozitne fasete se izrađuju ručno, direktno na samim zubima nanošenjem materijala za bele plombe nakon čega sledi poliranje. Poliranje nikad ne može biti idealno a i sam materijal je kao što smo već naglasili podložan pucanju i mikropukotinama pa često dolazi do nadražaja okolnih mekih tkiva oštrim deovima kompozitne fasete te se javljaju neprijatne upale. I na kraju njihova cena….preskupo za običnu belu plombu.

 

Šta su kompozitne fasete?

Sem modernog naziva i dobre reklame kompozitna faseta se ni malo ne razlikuje od obične kompozitne (bele) plombe na prednjoj stani zuba sem po ceni. Podložne su pigmentacijama porekla od cigareta, vina, čaja, kafe itd pa tako brzo menjaju boju i zapravo čine osmeh još ne privlačnijim nego što je nekada bio. Često pucaju i moraju se krpiti.

osmeh pacijenta sa keramickim fasetama

Keramičke Fasete

Našoj pacijentkinji su urađene keramičke fasete na gornjoj vilici i sada bi svaka holivudska zvezda mogla da joj pozavidi na ovakvom osmehu!

pacijent sa keramickim fasetamafasete pre i posle
Vidi Pre i Posle galeriju za keramičke fasete

Keramičke fasete se izrađuju od bezmetalne keramike prvoklasnih karakteristika. Oblika su jedne ljuspice koja se postavlja na prednji deo zuba. Ostatak zuba ne dira pa na taj način štedimo zubnu supstancu i produžavamo vek trajanja samog zuba.

Klasične/NON-PREP Keramičke fasete

Keramičke fasete je moguće izraditi na dva načina. Klasičnom metodom koja zahteva uklanjanje veoma malog sloja zubne supstance ili NON-PREP metodom koja ne zahteva uklanjanje zubne supstance.

Izbor zavisi od toga kakav se efekat želi postići i dogovora pacijenta sa stomatologom. Za koju god od dve vrste keramičkih faseta da se odluči pacijent u pitanju su nadoknade od prvoklasne bezmetalne keramike, sigurne su i postojane. Ako se poštuju pravila održavanja, mogu da traju 15 i više godina.

Sve vrste ovih nadoknada zahtevaju mnogo manje uklanjanje zubne supstance nego kada su u pitanju krunice. Na taj način štedimo prirodno zubno tkivo i produžavamo mu vek.

Proces izrade keramičkih faseta

Keramičke fasete mogu se izraditi u zubnoj tehnici ili na CAD-CAM mašini u samoj ordinaciji. Bez obzira na to osnovni proces izrade je isti.

Prvo se izrađuje wax-up model na zubima pacijenta kojim se pokazuje kakva će efekat fasete imati na zube odnosno novi osmeh. Kada je pacijant zadovoljan predloženim prelazi se na izradu.

Sledeći korak je uzimanje otisaka ili skeniranje CAD-CAM skenerom. Uvek se trudimo da što više štedimo prirodan zub i zato kad god je to moguće predlažemo NON-PREP vinire. Ako je ipak neophodno izraditi keramičke fasete koje zahtevaju brušenje, ono se čini pre uzimanja otiska ili skeniranja.

Nakon što je je izrada zaršena, zubni tehničar pristupa individualizaciji tako što dodaje boje i individualne karakteristike.

Kada se pacijent odluči da radi fasete najvažnije da se dobro isplanira ceo protetski rad. Wax -up modelom uspevamo da uživo prilažemo efekat koji će faseta dati zubima odnosno Vašem novom osmehu. Ukoliko je pacijent zadovoljan, onda se kreće u izradu I postavku bez brušenja Vaših zuba.

Proces postavljanja faseta

proces postavljanja keramickih faseta Dental Oral Centar Beograd
proces postavljanja keramickih faseta
postavljene keramicke fasete

Kada se pacijent odluči da radi fasete najvažnije da se dobro isplanira ceo protetski rad. Wax -up modelom uspevamo da uživo prilažemo efekat koji će faseta dati zubima odnosno Vašem novom osmehu. Ukoliko je pacijent zadovoljan, onda se kreće u izradu I postavku bez brušenja Vaših zuba

Primer kombinacije bezmetalnih krunica i faseta

keramicke fasete u Dental Oral Centru zavodoljni pacijent
keramicke fasete
keramicke fasete pre i posle Dental Oral Centar Beograd
keramicke fasete pacijenata Dental Oral Centar Beograd
keramičke fasete pacijent Dental Oral Centra Beograd

Kaže nama pacijentkinja da uopšte nije fotogenična. A mi smo joj dokazali da itekako greši. Lepa, nasmejana, zadovoljna. Kontrola nakon godinu dana od kako je zauvek promenila svoj osmeh kombinacijom bezmetalnih kruna I faseta. Potpuno prirodan izgled zuba, pravilno odradjen prema njenom osmehu I crtama lica. Uostalom, procenite sami

Vidi više o estetskoj stomatologiji

Uspešne priče video galerija

Pogledaj našu video galeriju