Fiksne proteze

proteze sa metalnim bravicama stomatološka ordinacija Dental Oral Centar

Fiksne proteze se sastoje od metalnih i kreamničkih bravica koje se lepe na prednju površinu zuba. Metalna žica (luk) pričvršćena je za svaku bravicu i pomera zube. Na taj način se koriguje i ispravlja zagrižaj. Rok nošenja fiksne proteze je 1,5 do 2 godine, zavisno od nepravilnosti zuba i vilica.

Korak po korak do fiksne proteze

Da bi pacijent dobio željeni osmeh, ortodont mora da odluči koji sistem bravica će koristiti. Na prvom pregledu potrebno je uraditi rengen snimak, fotografije osmeha pacijenta, odnosno modele zuba.

Snimanje možete uraditi kod nas u Dental Oral Centru.

U toku drugog dolaska postavljaju se bravice. Nakon toga dolazi se na redovne kontrole. Na kontrolama se fiksna proteza podešava, tj. adaptira se sila koja je potrebna da bi poređala sve zube u niz i prati se tok terapije.

Starosna granica za fiksne proteze

Nije redak slučaj da pacijenti dolaze u ordinaciju sa željom da promene nešto u rasporedu svojih zuba ili vilica. Pitaju se da li su zakasnili možda za nošenje fiksne proteze. I koliko je uopšte fiksna proteza efikasna kada se predje 40-ta godina?

Starosna granica za nošenje fiksne proteze ne postoji. Benefit koji se dobija nošenjem fiksne proteze nije samo u domenu estetike. Nošenje proteze drastično olakšava samo održavanje oralne higijene. Kontrolni pregledi se sprovode na mesec dana. Kod novijih samolegirajućih sistema period kontrolamože da se prolongira na 6-8 nedelja.

Vrste fiksnih proteza

Fiksne proteze sa metalnim bravicama

fiksne proteze sa metalnim bravicama Dental Oral Centar Beograd

Safirne (nevidljive)
fiksne proteze

safirne fiksne proteze Dental Oral Centar Beograd

Lingvalne fiksne
proteze

lingvalne fiksne proteze Dental Oral Centar Beograd