Estetska Stomatologija

biranje nijanse zuba pre izbeljivanja Dental Oral Centar Beograd

Estetska stomatologija podrazumeva sve one stomatološke usluge koje dovode do poboljšanja izgleda zuba, desni ili samog zagržaja. U najvećem broju slučajeva estetska stomatologija je fokusirana na zube, njihovu boju, položaj, oblik i veličinu.

Lep zubni niz je jedan od najvažnijih faktora lepog osmeha. On se može postići ortodontskom terapijom tj. ispravljanjem zuba fiksnim ili mobilnim ortodontskim aparatima ili krunicama (bezmetalnim / cirkonijum) odnosno vinirima u situacijama kada zubi nisu značajnije oštećeni.

Otečene i nabujale desni svakako nisu faktor koji doprinosi estetici osmeha. Parodontalna terapija dovodi do poboljšanja izgleda desni. Ovo je ne samo bitan estetski faktor, nego i faktor u usporavanju odnosno zaustavljanju napredovanja parodontopatije.

Beljenjem zuba možemo vratiti njihov prirodan ton, ili ih još više izbeliti. Danas pacijenti zahtevaju estetiku, stoga je estetska stomatologija zapravo sastavni deo svake stomatološke grane.

ugradnja vinira u Dental Oral Centru Beograd

Veniri

ugradnja bezmetalnih krunica u Dental Oral Centru Beograd

Bezmetalne krune

ugradnja keramičkih faseta-vinira u Dental Oral Centru Beograd

Hollywood Smile

ugradnja fiksnih proteza u Dental Oral Centru Beograd

Fiksne proteze

izbeljivanje zuba u Dental Oral Centru Beograd

Beljenje zuba

Ugradnja implanata u Dental Oral Centru Beograd

Implanti

Ortodoncija

Kada ortodonciju razmatramo sa aspekta estetske stomatologije, ona može upotrebom fiksnih aparata da dovede zube u pravilan položaj. Odnosno učini osmeh savršenim. Često klijenti sa perfektno zdravim zubima i problemom u njihovom rasporedu dolaze na ideju da im se izrade krunice ili viniti. Brušenje zdravih zuba treba izbegavati po svaku cenu. Fiksnim ortodontskim aparatom se zubi dovedu u savršen položaj. U koliko za to postoji potreba oni se izbele i dobije se savršeni osmeh.

Beljenje zuba

Beljenje zuba je čisto estetska procedura. Predstavlja uklanjanje raznih diskoloracija koje zube čine tamnijim. Beljenjem se može povratiti stari ton, ili se zubi mogu izbeliti još više. Beljenje zuba se radi ordinacijski ili pomoću posebnih folija u kućnim uslovima. Više o beljenju zuba pogledajte ovde.

Viniri

Viniri su striktno estetske zube nadoknade. Oni se izrađuju kada oštećene zuba narušava isključivo njihov estetski izgled ili ne i njihovu funkciju. Ako je potrebno povratiti i funkciju žvakanja na raspolaganju su krunice. O vinirima treba misliti kao o veštačkim noktima koji se postavljaju na prednju stranu i deo bočnih ivica zuba. Izrađuju se od najfinije keramike. Suprotno verovanjima kvalitetno izrađeni viniri ne pucaju i ne ispadaju. Više o vinirima pogledajte ovde.

Bezmetalne i cirkonijum krinice

Svakako da je osnovi razlog izrade krunica da se povrate osnovne funkcije zuba, a to su žvakanje i govor. U slučaju kada je isključivo estetski izgled u pitanju pre ćemo se odlučiti za jednu od tri predhodne procedure. Ipak i kada je neophodno da se odučimo za krunice estetika je jedan od imperativa sa kojim nema kompromisa.

Zamena metalokeramičkih krunica bezmetalnim

osmeh nakon postavljanja bezmetalnih krunica Dental Oral Centar Beograd
Pre i posle bezmetalne krunice stomatološka ordinacija Dental Oral Centar
Pre i posle bezmetalne krunice stomatološka ordinacija Dental Oral Centar
proces postavljanja bezmetalnih krunica
osmeh nakon postavljanja bezmetalnih krunica

Pacijentkinja je došla zbog nezadovoljavajućeg estetskog izgleda metalokeramičkih nadoknada, koje svakako nisu idealno rešenje kad su u pitanju zubi u estetskoj zoni. Nezadovoljstvo je pripisala prebojenosti gingive I neadekvatni naleganje krunica. Cilj terapije estetske prirode je bio neispunjen uz troškove I izgubljeno vreme. Metalokeramičke krunice zameniti smo bezmetalnim krunicama i potpuno popravili utisak njenog prelepog osmeha.

CAD CAM krunice za 1 sat

Zahvaljujući CAD CAM tehnologiji u mogućnosti smo da vam za samo 1 sat, bez uzimanja otiska izradimo bezmetalnu krunicu koja će prevazići vaša očekivanja. Standardnim metodama bi bilo potrebno bar 4 dolaska u ordinaciju u minimalnom periodu od 7 dana.

Nije svejedno koju vrstu krunica ćete izabrati. Da li bezmetalne ili metalokeramičke. Bezmetalne krunice zadovoljavaju najviše estetske kriterijume, i odraz su pouzdanosti i dugotrajnosti. Zahvaljujući osobini da svetlost propuštaju isto kao prirodni zubi one će se savršeno uklopiti sa vašim prirodnim zubima, bez vidljive razlike. Imaju i do 70% duži vek trajanja.

Kombinacija bezmetalnih krunica i faseta

keramicke fasete u Dental Oral Centru zavodoljni pacijent
keramicke fasete
keramicke fasete pre i posle Dental Oral Centar Beograd
keramicke fasete pacijenata Dental Oral Centar Beograd
keramičke fasete pacijent Dental Oral Centra Beograd

Kaže nama pacijentkinja da uopšte nije fotogenična. A mi smo joj dokazali da itekako greši. Lepa, nasmejana, zadovoljna. Kontrola nakon godinu dana od kako je zauvek promenila svoj osmeh kombinacijom bezmetalnih kruna I faseta. Potpuno prirodan izgled zuba, pravilno odradjen prema njenom osmehu I crtama lica. Uostalom, procenite sami

Jovan Memedović

Ortodoncija – fiksne proteze