OPERACIJA GORNJIH KAPAKA

BLEFAROPLASTIKA

Blefaroplastika predstavlja hirurški zahvat kojim se koriguju kapci kod pacijenta. Ova tehnika se često obavlja iz estetskih razloga kako bi se zategla koža oko očiju, čime se postiže blistav, mladalački izgled. Pored estetskih razloga, blefaroplastika ima i funkcionalni, zdravstveni smisao. Često se dešava da opuštena koža kapaka smanjuje vidokrug pacijentu, te izaziva poteškoće u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Dakle, blefaroplastikom ostvarujete dvostruku dobit: estetsku i funkcionalnu.

GORNJA BLEFAROPLASTIKA

U poliklinici Dental Oral Centar, obavljamo intervenciju gornje blefaroplastike. U pitanju je estetska, hirurška procedura korigovanja gornjeg očnog kapka.

PITANJA I ODGOVORI

Ožiljka nakon blefaroplastike gornjih kapaka nema ili je minimalan i nevidljiv s obzirom da je sakriven u pregibu oka. Nastanak ožiljka zavisi kako od hirurške tehnike tako i od načina ušivanja rane. U Dental Oral Centru koristimo tzv. intradermalni šav koji omogućava najveće šanse da do stvaranja ožiljka ne dođe.

Budući da se primenjuje lokalni anestetik, operacija nije bolna. Nakon operacije se može javiti bol i otok koji se može otkloniti terapijom koju preporuči lekar tokom konsultacija.

Ne može se oštetiti oko tokom blefaroplastike. Proceduru obavlja stručnjak koji tokom zahvata ne prilazi oku već samo kapku.

Blefaroplastika se preporučuje osobama kod kojih je koža kapaka oslabila tokom godina, te tako opuštena narušava estetiku lica i smanjuje vidokrug.

Prvi rezultati blefaroplastike vide se već nakon nedelju dana, dok je za potpuni rezultat potrebno da prođe mesec dana. Rezultati su iznenađujući.

Ukoliko se pridržavate uputa koje Vam je preporučio lekar, biće Vam potrebno do sedam dana za oporavak nakon blefaroplastike.

PROCEDURA

Neophodno je da gornju blefaroplastiku obavlja lekar, budući da je područje oko oka delikatno. Nakon neophodnih konsultacija sa stručnim licem pristupa se proceduri. Budući da je u pitanju jednostavna hirurška intervencija, dovoljno je primeniti lokalni anestetik. Nakon delovanja anestetika, uklanja se deo kože sa gornjeg kapka u vidu polumeseca, a zatim se ivice spajaju delikatnim koncem. Čitava procedura traje oko trideset minuta. Nakon operacije nije neophodan ostanak na klinici. Prilikom procedure, vodi se računa da estetika i zdravlje oka budu očuvani, tako da je krajnji rezultat osveženi izgled lica i povećani vidokrug.