Dečija stomatologija

dete na pregledu u zubarskoj ordinaciji Dental Oral Centar Beograd

Dečija stomatologija se bavi sprečavanjem nastanka oboljenja tvrdih i mekih tkiva usne duplje kod dece. Pod preventivnom stomatologijom najčešće podrazumevamo stomatološke intervencije koje se sprovode na zubima kod dece kako bi se sprečio nastanak karijesa. Takođe u ove intervencije spadaju i uklanjanje zubnog kamenca i poliranje zuba koje se sprovode u cilju sprečavanja nastanka ili napredka parodontopatije i stvaranja karijesa

Dečija stomatologija u Dental Oral Centru

Zalivanje fisura

Fisure su udubljenja tj. pukotine na gornjoj površini bočih zuba. Često su te pukotine toliko duboke da u njima dolazi do zaglavljivanja i zadržavanja hrane te do stvaranja povoljnih uslova za razvoj bakterija i stvaranje karijesa. Postupak zalivanja fisura podrazumeva ubacivanje mase slične tečnom kompozitu u fisure kako bi se one ispunile i smanjila njihova dubina čime se sprečava retencija ostataka hrane i prevenira karijes.

Ova intervencija traje oko 10 – ak minuta po jednom zubu. Pri tome se zub ne obrađuje te je procedura apsolutno bezbolna i prijatna za dete. Nakon poliranja zuba ovo je idealna intervencija da se dete upozna sa svojim stomatologom.

 

Fluorizacija zuba

U poliklinici Dental Oral Centar vršimo fluorizaciju zuba priomenom preparata visoke koncentracije. Fluor jača povrinu zubne gleđi, najpovršnijeg sloja zuba i tako je čini otpornijom na dejstvo kiselina poreklom poreklom od bakterija u udnoj duplji. Ceo tretman traje oko 15 do 20 minuta.

Fluor je mineral koji se nalazi u dosta namirnica i pijaćoj vodi. Čini zube jačim i otpornijim na zubni karijes, smanjuje količinu kiseline koju luče oralne bakterije i tako štiti zube od nastanka karijesa. Dodavanje fluorida u vodu za piće provereno smanjuje karijes za 40 do 60%.

Sistemska fluorizacija se može vršiti sistemskom primenom preko tableta, pijeće vode, kuhinjske soli. Ona je najefikasnija u vreme razvoja zuba jer u tom periodu fluor se ugrađuje u tvrda zubna tkiva i čini ih otpornijim na karijes.

Lokalno aplikovanje fluorida ojačava površinu gleđi i sprečava nastanak karijesa.

Većina pasti za zube danas sadrži fluor pa su one veoma efikasne u prevenciji nastanka karijesa. Sva deca da 3 godine starosti trebalo bi da koriste paste za zube sa koncentracijom fluora do 1000 ppm a deca starija od 3 godine preko 1500 ppm ppm

Uklanjanje zubnog kamenca

Zubni kamenac je glavni pomoćni faktor u nastanku parodontopatije. Svojim oštrim ivicama dovodi do oštećenja desni te se kao posledica javlja krvarenje prilikom pranja zuba. Njegova mikroskopska struktura u vidu rupica predstavlja idealno mesto za skrivanje bakterija i mikroostataka hrane od vlakana četkice što otežava adekvatnu oralnu higijenu.

Kamenac se može naći ispod desni i on se ne vidi golim okom već ga jedino stomatolog može otkriti pregledom. Ovaj kamenac koji nazivamo subgingivalnim (ispod gingive) upravo je najopasniji i dovodi do nastanka parodontopatije.

Uklanjenje zubnog kamenca spada pod preventivnu terapiju parodontopatije ali i pod terapiju u okviru njenog lečenja. U preventivnom smislu preporučuju se minimalno dve terapije godišnje ukoliko stomatolog drugačije ne odredi.