Zbog čega zubi menjaju boju?

Svako od nas želi blistavo beli i zdrav osmeh pa je održavanje beline zuba često izazov, a izbeljivanje jedna od najtraženijih stomatoloških usluga. Nijansa zuba zavisi na prvom mestu od genetike tj. od sastava, građe i gustine tkiva od kog su zubi izgrađeni, a potom i od spoljašnjih faktora i navika koje pojedinac ima. Vremenom usled njihovog delovanja boja zuba može se izmeniti ka tamnijoj ili se mogu javiti flekice.

Šta sve može uticati na promenu boje zuba?

Kafa i cigarete svakako su prve na listi stvari koje negativno utiču na belinu zuba. Konzumiranje obojenih namirnica kao što su crveno vino, tamni čajevi, sokovi, pa čak i kiseli krastavci tj. namirnice koje imaju veliku kiselost, kao i industrijski proizvodi koji sadrže rafinisane ugljene hidrate, učiniće vremenom da se boja vaših zuba promeni i oni postanu tamniji.

Nepravilna oralna higijena takođe može dovesti do promene boje zuba. Ukoliko se zubni kamenac ne skida redovno, izazvaće pojavu svetlo žučkastih mrlja na zubima, a može dovesti i do ozbiljnijih problema kao što je parodontoza. Pored kamenca, i karijes na samom početku, čak i kada je zaustavljen, takođe može dovesti do nastanka tamnosmeđe boje na zubima.

Korišćenje određenih stomatoloških materijala, kao što su nekada bile amalgamske plombe koje podležu koroziji, vremenom utiču na promenu boje zuba, što se može rešiti zamenom tih plombi belim.

Stoga je neophodno da dva puta dnevno temeljno četkate zube, koristite interdentalne četkice i zubni konac i redovno posećujete stomatologa. Samo na taj način redovno ćete uklanjati bakterije sa površine zuba koje mogu uticati na njihovo zdravlje i boju.

Takođe, tokom godina, kao posledica starenja, zubi menjaju boju, gube sjaj i belinu. Međutim i ovo se da rešiti, pa uz izbeljivanje specijalnim i pre svega bezbednim metodama za zube i njihovu gleđ, oni mogu potvratiti belinu i sjaj.

Zub koji je lečen tj. izvađen mu je živac, menja boju, a pacijenti to primete posebno ukoliko je on u regiji osmeha. Povreda tj. trauma zuba usled koje dođe do izumiranja živca, izaziva promenu boje zuba, kao u slučajevima kada je živac izvađen.

Kako sprečiti promenu boje zuba?

Pored neophodne redovne i temeljne higijene zuba kod kuće važno je redovno posećivati stomatologa i jednom godišnje uklanjati kamenac. Ukoliko imate amalgamske plombe, potrebno ih je zameniti.

Zubi koji su već promenili boju usled traume ili nakon vađenja živca se najteže izbeljuju pa u tom slučaju rešenje predstavljaju keramičke krunice ili fasete .

Naravno, uvek je najbolje da se sa Vašim stomatologom konsultujete oko najboljih metoda za izbeljivanje zuba koji će u Vašem slučaju dati najbolje rezulatate.

Ukoliko imate bilo koje pitanje u vezi sa oralnim zdravljem ili želite da zakažete pregled, čekamo Vas u Beogradu u ulici Trstenjakova 3. Možete nas kontaktirati i putem telefona i zakazati svoj kontrolni pregled.

Recommend
Share
Tagged in