Iz kojih razloga zub može da boli iako nema karijesa?

Najčešće kada zub zaboli, to odmah povezujemo sa karijesom koji je uznapredovao, a koji možda nije vidljiv nego se krije u prostoru između zuba ili je duboki karijes u pitanju. Ukoliko se javi uporan bol koji ne prestaje danima, svakako nemojte paničiti već posetite stomatologa koji će uraditi detaljan pregled, ustanoviti uzrok bola i odrediti adekvatnu terapiju.

Evo šta sve može biti uzrok bola u zubu, a da to nije karijes.

Upaljene desni

Desni se mogu upaliti i postati osetljive iz više razloga. Jedan od njih su bakterije koje se nagomilavaju, ukoliko se zubi i prostor između zuba ne čisti temeljno. Tada mogu da nastanu takozvani „džepovi“ tj. prostor između desni i zuba, kada se zubno meso povuče. U tim prostorima lako se gomilaju ostaci hrane i uvećava broj bakterija koji može da izazove infekcije i stvori upale.

Neophodno je da stomatolog u tom slučaju očisti džepove i u nekim slučajevima preporuči antibiotik ukoliko je to potrebno, kako bi se infekcija smirila.

Desni mogu postati osetljive i ukoliko koristite veoma tvrde četkice ili zube agresivno četkate. U tom slučaju možete osetiti bol u zubima prilikom konzumiranja slatkih i hladnih namirnica i pića. Tada najčešće ne boli sam zub, već su desni povučene, zubni koren je izloženiji spoljnim uticajima, pa zubni živac reaguje na hladnu tj. slatku hranu i napitke.

Mikro pukotine na zubima

Iako je reakcija zuba veoma slična onoj koja se javlja zbog karijesa, ovde je u pitanju najčešće samo mikro pukotina tj. oštećenje zuba usled konzumiranja tvdre, previše vruće ili previše hladne hrane koja je oštetila zubnu gleđ.

Ukoliko se tretira na vreme i bude sanirana od stane stomatologa, bol će prestati a sprečićete i dalje komplikacije, širenje pukotine i nastanak karijesa u budućnosti.

Upala sinusa

Kod nekih osoba koren zuba može biti veoma blizu sinusa, pa kada se on upali, to se manifestuje kao bol zuba koji je ustvari zdrav, ali njegov koren pritiska sinus, pa možete pomisliti da Vas ustvari boli zub.

Uvek je najbolje posavetovati se sa stomatologom koji će otkloniti sumnju u bilo koje oštećenje zuba i može Vas poslati na druge analize i snimanje vilice tj. sinusa kako bi se utvrdilo poreklo bola.

Škripanje zubima tokom sna

Bruksizam ili škrgutanje zubima tokom sna može izazvati oštećenje zuba ukoliko se često i kontinuirano dešava, pa se javlja i bol u zubima. U ovim slučajevima stomatolog će Vam preporučiti specijalne navlake za zube koje se koriste kako bi se izbeglo njihovo oštećenje.

Međutim, uzrok bruksizma često je stres ili preopterećenost i nervoza, pa je potrebno rešavati uzrok njegovog nastanka kako biste se u potpunosti i uspešno oslobodili noćnog škripanja zubima i samim tim i bola.

Upala korena zuba

Ukoliko je infekcija zahvatila koren zuba i prešla i na prostor oko korena, zub može da boli na pritisak. To se dešava i kada se džepovi oko zuba napune gnojem koji pritiska zubni živac. U tim slučajevima potrebno je da stomatolog očisti džepove i neophodno je lečenje kanala korena zuba.

Ukoliko imate bilo koje pitanje u vezi sa oralnim zdravljem ili želite da zakažete pregled čekamo Vas u Beogradu u ulici Trstenjakova 3. Možete nas kontaktirati i putem telefona i zakazati svoj kontrolni pregled.

Recommend
Share
Tagged in