Zbog čega nastaju afte u ustima i kako ih se rešiti?

Afte su mali plikovi koji su obično veoma plitki i javljaju se na mekim tkivima usta i desni. Za razliku od herpesa pojavljuju se isključivo u unutrašnjosti usne duplje i ne mogu se preneti na drugu osobu tj. nisu zarazne. Međutim, veoma su bolne i nekada mogu da otežavaju govor i normalno žvakanje hrane. Najčešće nestaju u roku do desetak dana.

Zbog čega afte nastaju?

Ukoliko je osoba dugo izložena intenzivnom stresu, dolazi do slabljenja odbrambenog mehanizma organizma, pa se često desi da se afte pojave baš u tom periodu. Na njihovu pojavu utiče i nedostatak gvožđa i folne kiseline. Nastaju i usled pojave bakterijske, gljivične ili virusne infekcije, hormonskih poremećaja, neadekvatne oralne higijene ili dijabetesa.

Afte se mogu javiti pojedinačno ili u skupinama tj. grozdovima. Često se javljaju i kod ljudi koji vole da konzumiraju ljutu, kiselu ili prezačinjenu hranu koja može da iritira usnu duplju i sluzokožu.

Kako ih prepoznati?

Afte su okrugle, bele ili pak jarko crvene ukoliko su dodatno upaljene, a nekada se oko njih može pojaviti i tamnocrveni prsten. Bolne su na dodir, tj. bilo kakvo pomeranje u usnoj duplji, pa se nelagoda javlja i tokom govora ili žvakanja.

Najčešće se pojavljuju na unutrašnjoj stani obraza ili jeziku, a ređe na desnima, nepcima ili čak u grlu. Ukoliko se pojave na nepcima ili grlu mogu biti povezane i sa nekom bakterijskom infekcijom, pa shodno tome mora biti određena i adekvatna terapija u tim slučajevima.

Propratni simptomi koji se javljaju najčešće su blaga nadutost sluzokože u predelu gde se pojavila afta, crvenilo, bele ili žute lezije koje podsećaju na fleke, a u retkim slučajevima mogu se javiti i uvećane žlezde na vratu.

Ukoliko se afte često javljaju ili ne prolaze dugo, ako počnu da se šire ili krvare, ako se jave uvećani limfni čovrovi, povišena temperatura ili se bol širi na predeo ušiju, obavezno je javiti se lekaru kako bi uradio dodatne analize i odredio neophodnu terapiju.

Kako ih se možete rešiti?

Prvi koraci koje je potrebno preduzeti su podizanje imuniteta, uklanjanje bola i ubrzanje zarastanja afti. Takođe, savetuje se promena četkice za zube i drugog pribora za negu usne duplje – interdentalnih četkica i čistača jezika.

Preporučuje se da uzimate dosta vitamina C koji utiče na jačanje imuniteta i obnavljanje kože tj. sluzokože. Možete koristiti i sodu bikarbonu rastopljenu u vodi i time ispirati usta nekoliko puta dnevno. Ona je vrlo efikasna u dezinfekciji jer spada u antiseptike.

Takođe, u ublažavanju simptoma i ubrzanju zarastanja afti pomažu i kantarion, kamilica, hajdučka trava i nana tj. menta, kao i čaj od žalfije koji ima izuzetno protivupalno dejstvo, ublažava bol, ubrzava zarastanje ranica i utiče na nestanak giljivica i bakterija ukoliko su one uzrok pojave afti.

Pored ovih biljaka, preporučuje se i propolis koji će pomoći u podizanju imuniteta.

Ako su afte uporne i veoma bolne, obavezno se javite Vašem stomatologu koji će uraditi pregled i na stručan način Vas posavetovati kako ih se možete rešiti.

Ukoliko imate bilo koje pitanje u vezi sa oralnim zdravljem ili želite da zakažete pregled čekamo Vas u Beogradu u ulici Trstenjakova 3. Možete nas kontaktirati i putem telefona i zakazati svoj kontrolni pregled.

Recommend
Share
Tagged in