Kada je neophodno vađenje živca i kako izgleda proces?

Kod nekih osoba dešava se da gotovo iznenada osete bol u vilici, takav da ne mogu da ocene koji zub ih boli. Često se takav bol širi na celu stranu vilice, sinuse ili čak uho.

Upravo ovo može biti jedan od sigurnih znakova da je upaljena zubna pulpa – meko tkivo zuba koje se sastoji od nerava, vezivnog tkiva i krvnih sudova. Kada se ovako nešto desi, stomatolozi najčešće preporučuju prvo lečenje živca, ukoliko je to moguće, ili kao krajnju opciju – vađenje živca, kako bi se sprečilo dalje propadanje zuba i kako bi on na taj način bio sačuvan u vilici.

Šta je u stvari zubni živac i čemu služi?

Ovaj široko rasprostranjeni naziv se odnosi upravo na zubnu pulpu koja ga čini živim i koja je najvitalniji deo zuba. Smeštena je u kanalu korena zuba i u posebnim komorama krunice zuba. Od bakterija i infekcija zaštićena je slojem dentina.

Zubni živac ima veoma značajnu ulogu u rastu zuba, a kada on jednom izbije na površinu njegova uloga se smanjuje i uglavom se svodi na ulogu senzora tj. pruža mogućnost detekcije toplog i hladnog. Stoga, zub može neometano da funkcioniše i bez zubnog živca, ali ukoliko dođe do vađenja, zub postaje krtiji, osetljiviji i skloniji lomljenju.

Kako dolazi do oštećenja živca?

Ukoliko dođe do oštećenja dentina tj. zubne gleđi usled delovanja spoljašnjih faktora ili nepravilne oralne higijene, bakterije dospevaju u dublje slojeve zuba i izazivaju upalu pulpe tj. zubnog živca što pored karijesa može da dovede i do drugih problema.

Ukoliko do infekcije dođe, pristupa se lečenju zuba kada je to moguće, ili umrtvljivanju živca i njegovom vađenju.

Kada je neophodno vađenje zubnog živca?

Uklanjanje zubnog živca, ili kako se stručno zove endodontska terapija, odnosi se na uklanjanje tj. umirivanje upale i potom uklanjanje živca. Iako se mnogi pacijenti na sam pomen ove procedure uplaše jer im deluje kao izuzetno bolan proces, to zapravo nije tako. Uz anestetike i stručne stomatologe koji obavljaju proceduru, ona se izvodi u veoma kratkom roku i bezbolna je.

Vađenje zubnog živca sprovodi se kod dubokog karijesa koji je sa gornjih slojeva dentina prešao na dublje slojeve i stigao do pulpe. Nekada se dešava da usled pojave bola u zubu osoba medikamentom umiri bol i na taj način ga ignoriše duže vreme, pa karijes prodire sve dublje u zub i izazove upalu.

Ukoliko se ona ne zaustavi, može doći do gangrene zuba i odumiranja zubne pulpe koju prate neprijatan zadah, jak bol koji se vraća, a neretko zub počne da menja i boju. Čak i kada dodje do odumiranja živca usred infekcije, on se mora izvaditi kako bi se sprečilo dalje širenje infekcije na okolne zube i tkiva.

Kako izgleda proces vađenja živca?

Endodontska terapija počinje čišćenjem kanala korena od infekcije, uklanjanja oštećenog tkiva koje je zahvaćeno karijesom, uklanjanja zubne pulpe tj. živca, a nakon toga šupljina korena se dezinfikuje i puni specijalnim pastama i zatvara cementom. Sve ovo radi se pod lokalnom anestezijom pa pacijent ne oseća bol. Nakon toga stavlja se plomba, a ukoliko je krunica zuba dosta oštećena, radi se njena zamena tj. stavlja se veštačka krunica.

Kako prevenirati oboljenje zubnog živca?

Da biste prevenirali nastanak ovakvih problema, pored odgovarajuće četkice i paste za zube, obavezno koristite zubni konac i interdentalne četkice koje će temeljno ukloniti sve ostatke hrane iz međuzubnog prostora. Povedite računa da izbegavate namirnice i napitke koji oštećuju zubnu gleđ i naravno, redovno posećujte stomatologa radi preventivnih kontrola na kojima će moći da se uoče eventualni potencijalni problemi i pre nego što se razviju.

Ukoliko imate bilo koje pitanje u vezi sa oralnih zdravljem ili želite da zakažete pregled, čekamo Vas u Beogradu u ulici Trstenjakova 3. Možete nas kontaktirati i putem telefona i zakazati svoj kontrolni pregled.

Recommend
Share
Tagged in