Kada se umnjaci moraju vaditi, kako izgleda procedura i oporavak?

Poslednji u zubnom nizu pojavljuju se umnjaci. Iz tog razloga, ovim zubima ostaje malo prostora za pravilan rast i položaj u vilici. Kod najvećeg broja osoba osmice se najčešće pojavljuju nakon 18. godine i uglavnom sve četiri izrastu do 25. godine.

S obzirom da često imaju nepravilan položaj, a prostor između njih i sedmica nije lako dostupan za čišenje, hrana se tu često zadržava i dolazi do infekcija i pojave karijesa. Kod nekih osoba osmice još prilikom nicanja izazivaju upale i probleme dok probiju desni i smeste se sa preostalih 28 „komšija“. Zbog toga desni mogu biti bolne, blago otečene i upaljene.

Kod nekih osoba dešava se da, usled veoma malog razmaka između zuba, osmice čak i ne izrastu u potpunosti zbog nedostatka prostora. pa jedan njihov deo ostaje pod desnima tj. zubnim mesom i to je idealan prostor za skupljanje ostataka hrane i razvoj bakterija.

Kada je najbolje izvaditi umnjak?

Ukoliko prilikom nicanja umnjaka uočite neki od ovih simptoma tj. poteškoća, najbolje je delovati što pre i izvaditi ih kako koren ne bi suviše ojačao i tako stvorio dodatne poteškoće prilikom vađenja.

Ukoliko se čeka da osmice izrastu, to može dovesti do niza komplikacija kao što su upala desni ili pak narušavanje pravilnog rasporeda već postojećih zuba, nakon čega se najčešće mora nositi i proteza radi korekcije. Takođe, može doći i do stvaranja karijesa, plaka ili kamenca na sedmicama.

Kako izgleda vađenje umnjaka?

Uz modernu stomatološku opremu, lokalnu anesteziju i uz stručnost stomatologa koji intervenciju obavlja, vađenje umnjaka zaista je rutinski proces, pa pacijent nema potrebe za strahom. Najčešće se ova intervencija ne razlikuje mnogo od klasičnog vađenja zuba.

Ukoliko, međutim, umnjaci još uvek nisu iznikli u potpunosti ili su krenuli da rastu, a već se uočavaju teškoće, uz konsultacije sa stomatologom i rendgenski snimak, pacijentu može biti posavetovano da se uradi i preventivno vađenje umnjaka.

Zub se vadi uz lokalnu anesteziju. Proces vađenja može da traje svega nekoliko minuta ukoliko je zub iznikao, pa stomatolog može lepo da ga zahvati i izvadi. Ukoliko nije iznikao u potpunosti, potrebno je da se određenim instrumentima malo zaljulja i pokrene iz ležišta.

Ukoliko je veći deo površine zuba ispod zubnog mesa, potrebno je uraditi mali rez kako bi se zub izvadio. U tim slučajevima stavlja se i nekoliko konaca kako bi ranica brže zarasla.

Ova procedura usled anestezije nije bolna za pacijenta, jedino što može da bude pomalo neprijatna, ali svakako ne traje dugo, a benefite ćete osetiti čim ranica zaraste. Vilica će biti rasterećenija i zubi će ponovo imati dovoljno prostora.

Kako se ponašati nakon procedure?

Zubar nakon vađenja stavlja na ranicu mali komad gaze kako bi se krvarenje što pre zaustavilo. Gazu je bezbedno izvaditi nakon 20-ak minuta od vađenja, ali će Vas svakako Vaš stomatolog posavetovati s obzirom na Vašu specifičnu situaciju. Ranica može boleti nakon prestanka dejstva anestezije, pa se nekim pacijentima savetuje da uzmu i neko blago sredstvo koje umiruje bol.

Radi olakšavanja i umirivanja bola, možete stavljati i hladne obloge, naravno sa spoljašnje strane obraza. Držite ih 15-20 minuta, napravite pauzu pa ponovite proces. Ranu nikako ne treba ispirati vodom, a naročito ne sredstvima za ispiranje usta ni čajevima, kako se ne bi isprao koagulum tj. grudvica krvi koja štiti ranu od infekcija i doprinosi bržem zarastanju, a koja se formira nakon vađenja zuba.

Šta treba izbegavati nakon vađenja umnjaka?

Prvih 24h izbegavajte hladnu i toplu hranu koja može da iritira ranu i birajte mekše namirnice. Obroke žvaćite polako i prvih dan ili dva trudite se da žvaćete hranu sa suprotne strane vilice od mesta iz kog je izvađen umnjak.

Ukoliko ste pušač, savetuje se da se, ukoliko je to moguće, makar 48h uzdržavate od cigareta jer nikotin negativno deluje na formiranje koaguluma i može dodatno iritirati ranu i usporiti zarastanje. Ako pacijent ima i konce, oni se skidaju obično 6-7 dana nakon intervencije. Nakon toga koristite meke četkice za pranje zuba i blage paste dok rana u potpunosti ne zaceli.

Za sva dodatna pitanja i zakazivanje pregleda ili intervencije, možete nas kontaktirati putem naših telefona +381 11 2662 577 i +381 64 2662 577. Tim Dental Oral Centra rado će rešiti Vaše nedoumice i dati stručan savet.

Recommend
Share
Tagged in