Škripanje zubima

Zbog čega nastaje škripanje zubima i kako ih možemo zaštititi?

Škripanje zubima tokom sna, ili drugačije poznato kao bruksizam, veoma je neprijatno, ne samo za osobu koja ga doživljava već i za onog ko je prinuđen da to sluša. U nekim trenucima može se činiti da će zubi pući od pritiska, pa je neophodno na vreme se pozabaviti ovim problemom čim posumnjate da patite od njega. Najčešće se javlja kod osoba u adolescentskom periodu pa do četrdesetih godina, a nakon toga ređe.

Bruksizam nastaje usled procesa koji se dešavaju u okviru ortofacijalnog sistema. On predstavlja skupinu tkiva uz pomoć kojih se obavljaju funkcije žvakanja i govora, ali takođe učestvuje i u prosecu disanja i varenja. Čine ga mišići lica, vilice, desni i potporna tkiva.

Zbog čega se bruksizam javlja?

Ova pojava najčešće nastaje kada je osoba dugotrajno izložena stresu i napetosti, kao i frustraciji i anksioznosti. Bruksizam se javlja najčešće u toku noći kada ga osoba nije ni svesna, a može se desiti da se javi i tokom dana dok je osoba u svesnom stanju, ali je izložena napetosti. Nekada je i nasledni faktor mogući uzrok.

Bruksizam se može javiti i kod dece, ali ne toliko zbog izloženosti stresu i napetosti, već zbog nemogućnosti da obuzdaju reflekse.

Na koje simptome treba obratiti pažnju?

Ukoliko su zubi spoljošteni, ako je njihova struktura rastresita, izgledaju kao da su presečeni ili su promenili boju, najčešće su znaci upozorenja stomatologu da osoba pati od bruksizma. Često se kod ovih osoba javlja i osetljivost zuba i desni bez vidljivih razloga. Mišići vilice, vrata i lica mogu biti zategnuti i zgrčeni i osoba oseća blag bol kao posle grča i u budnom stanju.

Neretko se javlja i bol koji se proteže od ušiju do brade, bol na unutrašnjoj strani obraza i poteškoće prilikom žvakanja hrane.

Ukoliko neposredno nakon buđenja osetite neki od ovih simptoma, ako oni ne prolaze i po nekoliko dana, potrebno je obratiti se stomatologu kako bi se utvrdilo da li se radi o bruksizmu i kako bi se preventirale ozbiljnije posledice po zube i desni.

Veoma je važno lečiti pre svega uzrok bruksizma, a to je često stres, ali i preventirati ili sanirati eventualne posledice koje mogu da nastanu.

Koje su moguće posledice škrgutanja zubima?

U ovim slučajevima najčešće strada zubna gleđ i krunice usled jakog trenja i javljaju se problemi sa desnima. Pored toga, mogu se javiti i glavobolje koje nastaju ne samo usled grčenja mišića, već i zbog isprekidanog i nemirnog sna ili nespavanja.

Na koji način možemo zaštititi zube?

Okluzalni splint tj. štitnik za zube često se koristi u ovim situacijama. U pitanju je štitnik od čvrstih materijala koji sprečava kontrakcije mišića u vilici u toku noći, pa tako ne dolazi do abrazije i oštećenja zuba i zubne gleđi. Nosi se najčešće 3-4 meseca, a kontrole su obavezne u ovom periodu kako bi Vaš stomatolog pratio razvoj situacije, kako reagujete na splint i da li se događa neka značajna promena. Takođe, neophodno je rešiti se i samog uzroka pojave bruksizma, tj. stresa i napetosti.

Ukoliko imate bilo koje pitanje u vezi sa oralnim zdravljem ili želite da zakažete pregled, čekamo Vas u Beogradu u ulici Trstenjakova 3. Možete nas kontaktirati i putem telefona i zakazati svoj kontrolni pregled.

Recommend
Share
Tagged in