Zbog čega se javlja parodontopatija i kako se leči?

Parodontopatija tj. parodontoza je posle karijesa najrasprostranjenije oboljenje usne duplje. Ovo oboljenje zahvata potporni aparat zuba i ukoliko se ne tretira na vreme, može dovesti do gubitka jednog ili više zuba.

Zbog čega se javlja parodontopatija?

Ono što može ukazivati na parodontopatiju je najčešće dugotrajno krvarenje desni koje se može javiti čak i u ranoj mladosti.

Do parodontopatije dovodi dentalni plak koji se sastoji od mikroorganizama i ukoliko se ne uklanja temeljno pravilnom negom zuba, dolazi ne samo do još značajnijeg razmnožavanja mikroorganizama već i do taloženja mineralnih soli i stvranja zubnog kamenca. On iritira desni i dovodi do poremećaja cirkulacije u njima, pa desni postaju crvene i otečene.

Može se desiti da čvrste naslage budu prekrivene zubnim mesom pa se onda mikroorganizmi talože u takozvanim „džepovima“ tj. prostoru između upaljenih desni i korena zuba i to je jedan od sigurnih znakova začetka parodontopatije. Iz tog razloga zubi postaju nestabilni i klate se.

U rizične grupe za oboljevanje od parodontopatije spadaju pušači, osobe koje ne održavaju pravilno oralnu higijenu, osobe koje pate od dijabetesa ili koje imaju genetsku predispoziciju.

Ukoliko osoba često žvaće hranu na isključivo jednoj strani vilice, ukoliko je izložena velikom stresu ili ako dođe do naglog pada imuniteta, dolazi do povećnja rizika od nastanka ovog oboljenja.

Kako prepoznati parodontopatiju?

Ukoliko su Vaše desni otekle, crvene su i krvare kada perete zube, to je siguran znak da su upaljene. Zdrave desni ne krvare pa je ovo jedan od prvih znakova. Takođe, javlja se i neprijatan zadah u većoj ili manjoj meri, kao i povlačenje desni. Ukoliko se upala ne leči može da zahvati i tkiva oko zuba koja ga drže u vilici.

Ukoliko se pojave parodontni džepovi i počne da se javlja peckanje u desnima, znači da je parodontopatija ušla u drugi stadijum, ali se čak i tada može tretirati i značajno usporiti.

Da li se parodontopatija može izlečiti?

Ovo oboljenje može se samo usporiti, ali ne i izlečiti u potpunosti. Iz tog razloga veliki značaj treba pridavati prevenciji i pravilnoj nezi kako do nje ne bi došlo.

Temeljna i redovna nega zuba, uklanjanje zubnog kamenca i preventivni stomatološki pregledi na svakih šest meseci ključni su u sprečavanju pojave parodontopatije i oboljenja desni.

Zube treba četkati sa spoljašnje, ali i unutrašnje strane, koristiti interdentalne četkice i konac za temeljno čišćenje teže dostupnih delova zuba i upotrebljavati antiseptičku vodicu za ispiranje usta kako bi se smanjila prisutnost bakterija u ustima.

Pomoć iz prirode u prevenciji

U smanjivanju broja bakterija u ustima pomoći će da u čaši tople vode rastvorite kašičicu sode bikarbone i tom vodicom ispirate usta nakon pranja zuba u trajanju od najmanje trideset sekundi.

Takođe, veoma je koristan i čaj od žalfije koja ima poznata antiupalna svojstva. Usta ispirajte nekoliko puta na dan hladim čajem žalfije.

Da li je parodontopatija kontraindikacija za ugradnju implanta?

Ukoliko dođe do gubitka zuba pacijentu je moguće ugraditi zubni implant ukoliko promeni svoje navike u nezi zuba i posećuje češće stomatologa.

Ukoliko imate bilo koje pitanje u vezi sa oralnim zdravljem ili želite da zakažete pregled, čekamo Vas u Beogradu u ulici Trstenjakova 3. Možete nas kontaktirati i putem telefona i zakazati svoj kontrolni pregled.

Recommend
Share
Tagged in