Odlazak zubaru ne mora biti trauma za decu

Odlazak kod stomatologa za većinu roditelja je prava noćna mora jer dosta dece ima strah od zubara već od prvog odlaska. Stoga, upravo taj prvi susret sa zubarskim instrumentima i pregled treba isplanirati veoma pažljivo kako bi dete na vreme to prihvatilo kao rutinu koja ne mora biti zastrašujuća.

Dešava se da roditelji ne vode dete zubaru sve dok se ne javi neki problem, pa to znatno pogorša stvar i iskustvo učini traumatičnim. Stoga dete odvedite prvi put u zubarsku stolicu kada nema nikakav problem, već samo na rutinski pregled i postepeno ga upoznajte sa celim procesom.

POJASNITE MU KROZ IGRU

Kako bi prvi susret sa zubarom prošao što mirnije, pre odlaska sa detetom razgovarajte i objasnite mu kako izgleda pregled. Možete mu i kroz igru lutkama pojasniti ceo proces jer na taj način deca najlakše razumeju stvari.

Neka prvi odlazak zubaru bude kada Vi sami imate rutinsku kontrolu, pa i dete može krenuti sa Vama. Tako će moći da Vas gleda na stolici, da prati šta sve zubar radi, da se upozna sa instrumentima i da vidi na Vašem primeru da pregled nije nešto strašno.

Zubara obavestite na vreme da dete prvi put dolazi na pregled kako bi se i on spremio za „nežniji“ pristup i stpljenje. Vrlo je verovatno da će detetu sve ovo biti i pomalo zanimljivo – zubarska stolica koja se spušta i podiže, svetla, ogledalca i sl.

NE GOVORITE NEGATIVNO O ZUBARSKIM PREGLEDIMA

Strah od zubara nije urođen, već usvojen, pa stoga pazite šta o nezi zuba i odlasku zubaru pričate pred decom. Ukoliko i sami imate strah od poseta zubaru, nikako to ne smete prenosti na dete jer u tom slučaju od pozitivne saradnje sa stomatologom neće biti ništa.

Deci nikako ne smete pretiti zubarom – “ Ukoliko ne prestaneš da jedeš slatkiše, pokvariće ti se zubi, pa ćeš morati kod zubara, a to mnogo boli.“ Time ćete, uvereni smo, rešiti problem sa slatkišima, ali ćete stvoriti mnogo veći, čije će se posledice videti i u kasnijem uzrastu, pa će biti mnogo teže iskoreniti takav strah.

UČITE GA ORALNOJ HIGIJENI

U eliminisanju staha od zubara veoma pomaže i navikavanje deteta na temeljno sprovođenje oralne higijene od najranijih dana. Korišćenje četkice preporučuje se već nakon navršene prve godine, a do tada za čišćenje zubića koristite sterilnu, nakvašenu gazu.

U početku Vi perite detetu zube i učite ga kako se to pravilno radi. Zdrave navike i nega smanjiće rizik od većih problema i samim tim ni intervencije neće biti bolne, ni zastrašujuće, a posete će se svoditi na rutinske kontrole i fluorizaciju zubića.

IZBEGAVAJTE OVE REČENICE U ORDINACIJI

Mnogi roditelji iz straha da dete ne plače suviše i kako bi ga utešili, izgovaraju rečenice poput: “Ne plaši se, tu je mama.“ ili “ Samo se opusti, neće teta ništa strašno da radi.“. Deca cene iskrenost i mirniji su ukoliko im nešto lepo objasnite, čemu služi svaki instrument, da zubar ima specijalne četkice koje čiste zubiće, ali da imaju određeni zvuk i ispuštaju vodu koja „tušira“ zube, da postoji i „fen za zube“ koji ih nakon toga suši kako bi igledali sjajno i lepo.

Dakle, budite direktni i ukoliko je potrebno uraditi neku malu popravku ili recimo skidanje kamenca, nemojte ih voditi zubaru uz uveravanje da idete samo na pregled, već mu lepo i mirno objasnite od čega će se sve sastojati poseta i šta će zubar da radi.

Recommend
Share
Tagged in