Kako pravilno negovati zube i desni tokom trudnoće?

Veoma je rasprostranjeno mišljenje da su tokom trudnoće zubi u velikoj meri osetljiviji i izloženiji karijesu, a da su desni nežnije i da će Vam drugo stanje bitno uticati na osmeh. Međutim, ovo ne mora da bude tačno, pa nema mesta strahu i panici. Uz pravilnu oralnu higijenu i poštovanje savete stomatologa, Vaš osmeh blistaće tokom i nakon trudnoće.

Obavestite svog stomatologa da planirate trudnoću

Za žene koje planiraju da ostanu u drugom stanju preporučljivo je da sve ozbiljnije intervencije obave pre nego što zatrudne, kao i da svog zubara obaveste o tome da planiraju trudnoću kako bi ih posavetovao o nezi tokom drugog stanja. Ukoliko se ipak desi da je i tokom trudnoće neophodno da neka intervencija bude obavljena, vodite računa da to bude tek nakon prvog trimestra.

Hormoni u trudnoći utiču na osetljivost desni

Na osetljivost desni i njihovo krvaranje tokom trudnoće veliki uticaj ima povećanje hormona progesterona, pa se može javiti gingivitis, a u nekim težim slučajevima i parodontopatija.

S druge strane, uvreženo je mišljenje da u drugom stanju zubi postaju osetiljiviji i „mekši“ jer kalcijum i drugi minerali koji su bitni za čvrstinu zuba odlaze bebi. Međutim, naučnici i stomatolozi u potpunosti isključuju ovu pretpostavku. Dakle, nivo minerala koji se nalaze u zubima ostaju isti kao i pre trudnoće.

Jutarnje mučnine povećavaju rizik od karijesa

Na osetljivost desni utiču i jutarnje mučnine i povraćanje koje izaziva povećanu kiselost u ustima i time povećava mogućnost pojave karijesa. Ukoliko patite od jutarnjih mučnina, izbegavajte da zube perete odmah nakon povraćanja. Tada su oni još prekriveni kiselinom i jak pritisak četkicom u tim situacijama može da izazove mikrooštećenja.

Važno je da, nakon povraćanja, usta dobro isperete običnom vodom, ili sa vodicom za ispiranje usta sa dodatkom fluora. Tek nakon što prođe sat vremena od povraćanja, možete oprati zube četkicom.

Nekim trudnicama se dešava da imaju nagon za povraćanjem tokom pranja zuba, pa se preporučuje da koriste četkice sa manjom glavom, da zube peru polako, laganim pokretima i da dišu duboko i ujednačeno na nos.

Manje intervencije tokom trudnoće su dozvoljene

Ukoliko se desi da se tokom trudnoće javi potreba za nekom manjom intervencijom, moguće je izvesti je, ali samo uz prethodnu konsultaciju sa Vašim ginekologom. Ukoliko je trudnoća uredna i bez problema, moguće je po potrebi koristiti i lokalnu anesteziju. Prema istraživanju Američke Administracije za hranu i lekove iz decembra 2014. godine, ne postoji rizik po plod kada je u pitanju upotreba lokalnih anestetika.

Idite na redovne kontrole i opustite se!

Svedite konzumiranje slatkiša na razumne mere kako šećer ne bi uticao nepovoljno na zubnu gleđ i nađite zdrave alternative za slatkiše. Budite disciplinovane i detaljne kada je oralna higijena u pitanju.

Idite na redovne kontrole kod svog stomatologa, koristite paste i vodice za ispiranje usta sa dodatkom fluora.

Neka ishrana bude raznovrsna i obavezno nakon porođaja posetite stomatologa kako bi konstatovao da li su se desni oporavile nakon trudnoće, ukoliko ste eventualno imali probleme ili kako biste rešili neki problem koji tokom trudnoće nije bilo moguće otkloniti.

Recommend
Share
Tagged in