Koliko često treba menjati četkicu za zube kako bi sačuvali oralno zdravlje?

Poštovanje svih pravila, redovna nega zuba, korišćenje zubnog konca, vodice za ispiranje usta i upotreba odgovarajuće paste za zube pada u vodu ukoliko ne obratite pažnju na jedan izuzetno važan detalj, a to je izgled i vek trajanja Vaše četkice za zube.

S obzirom na to da zube peremo najmanje dva puta dnevno, ukoliko je četkica izgubila oblik, oštećena je, tj. nije više čvrsta kao na početku, nećete biti u mogućnosti da zube očistite pravilno i u dovoljnoj meri. Sem toga, na četkici se vremenom skupljaju i bakterije koje, ukoliko se ona ne menja na vreme, mogu preći na zube i desni i izazvati dodatne probleme.

Koliko dugo se jedna četkica može koristiti?

Prema preporuci stomatologa, četkica bi trebalo da se menja na svaka tri do četiri meseca, a ako se vlakna oštete i deformišu u međuvremenu, onda to treba uraditi i ranije. U suprotnom veći je rizik za nastanak karijesa, povlačenje i infekciju desni. Korišćenje dotrajale četkice za zube koja na sebi ima opasne bakterije, može da dovede u ekstremnim slučajevima i do nastanka parodontoze.

Ukoliko nosite protezu, vlakna četkice će se oštetiti brže pa je potrebno češće je menjati. Takođe, dečje četkice treba da se menjaju češće nego četkice odraslih jer su dečji imunitet i zubići mnogo nežniji. Takođe, deca često, a posebno dok su mlađa, dok peru zube dosta pritiskaju četkicu, pa se ona i ranije ošteti.

Savetuje se da, ukoliko ste bolesni, prehlađeni ili imate neku infekciju u usnoj duplji, da se četkica nakon što ozdravite zameni novom kako se infekcija tj. virus ne bi vratio ponovo jer mikrobi vrlo lako mogu ostati na vlaknima četkice i ponovo izazvati slične tegobe.

Iako tvrde četkice duže traju, uvek birajte one sa mekanim vlaknima koje su svakako dosta nežnije i prema zubnoj gleđi i prema desnima. Ova pravila održavanja i menjanja odnose se kako na klašične tako i na električne četkice.

Kako produžiti vek četkici?

Prilikom pranja zuba nemojte koristiti grube pokrete i izbegavajte jako pritiskanje vlaknima četkice. Na taj način nežno ćete masirati desni i nećete ih iritirati, a s druge strane, vlakna četkice ostaće čvršća duže i četkica se neće „rascvetati”. Takođe, bolje je da birate četkice koje imaju zaobljene vrhove vlakana jer temeljnije čiste zube i neće se tako lako deformisati.

Zaštitne kapice za četkice koristite samo kada putujete i samo kada je četkica potpuno suva. Dakle, nakon svakog korišćenja četkicu dobro i temeljno isperite i ostavite da se dobro osuši u uspravnom položaju. Trudite se da se četkica ne dodiruje sa četkicama Vaših ukućana, dok stoji u čaši.

S vremena na vreme četkicu ostavite da malo odstoji u vodici za ispiranje usta kako biste uklonili bakterije koje se na njoj neminovno stvaraju tokom korišćenja.

Ukoliko želite da zakažete pregled ili konsultaciju sa našim stomatolozima, možete nas nazvati na 011 2662 577 ili nas posetiti u ulici Trstenjakova 3 u Beogradu. Naš tim stručnjaka rado će Vam dati profesionalne savete o pravilnoj nezi zuba i pomoći da Vaš osmeh postane vaš zaštitni znak.

Recommend
Share
Tagged in