Kako pravilno negovati mlečne zubiće

Prvi mlečni zubići pojavljuju se između 5. i 8. meseca života. Međutim, kako je razvoj dece individualan, ne treba da Vas uplaši ako se pojave tek oko navršene prve godine.

Čim nekoliko zubića iznikne, važno je odmah početi sa njihovom negom. Oni su „čuvari prostora“ za stalne zube koji će nakon njih izniknuti i stoga je održavanje zdravlja prvih zuba i te kako značajno.

Najpre se pojavljuju frontalni sekutići, donji i gornji, a potom i bočni sekutići. Između 10. i 14. meseca rastu kutnjaci, a očnjaci se pojavljuju između 16. i 20 meseca. Kada dete napuni 30 meseci, trebalo bi da izrastu i poslednja četiri kutnjaka.

Negujte bebine desni nakvašenom gazom

Nega zubića trebalo bi da počne već sa nicanjem prvih. Na tržištu postoje specijalne gumene četkice koje se stavljaju na prst i njima se trljaju zubići i desni, pa na taj način olakšavate bebi tegobe koje se javljaju usled probijanja zubnog mesa. Kao alternativa za ovu gumenu četkicu/naprstak, možete koristiti i nakvašenu gazu koja će takođe pomoći.

Vodite računa o nezi od prvog zubića

Iako se mlečni zubi menjaju, oni imaju i te kako značajnu ulogu u razvoju vilice i kostiju, pa samim tim i na pravilan rast stalnih zuba. Takođe, njihova uloga je veoma važna i kada je u pitanju razvoj govora i pravilna ishrana i rast deteta.

Neka prva četkica bude super mekana

Kada dete malo poraste, između prve i druge godine, nabavite mekanu dečju četkicu i krenite sa standardnim četkanjem zubića. Dete će na ovaj način usvajati od malih nogu zdrave navike u vezi sa negom.

Važno je da Vi perete zubiće deci sve do treće godine kada će ono samo savladati ovu naviku i znati kako da ih pravilno neguje. Birajte dečje zubne paste koje sadrže fluor, koji je jedno od najmoćnijih sredstava za zaštitu zuba od karijesa. Potrebno je da dečje paste za zube imaju koncentraciju fluora do 1000 ppm, a za decu stariju od 3 godine preko 1500 ppm.

Odvedite dete na prvi pregled oko prvog rođendana

Čak i ako dete nema nikakvih problema sa nicanjem zubića i ako nema potrebe da ga vodite zubaru, dobro je da ova poseta bude već u tom uzrastu kako bi se dete na vreme upoznalo sa zubarom, alatkama za pregled i popravku koje se koriste i da bi videlo kako izgleda pregled.

Ograničite mu unos slatkiša

Stvaranju velike količine bakterija u ustima dosta doprinose slatkiši, ali ne samo oni! Česti obroci i grickanja između jela veoma utiču na zdravlje mlečnih zubića. Zato je važno da se dete od prvih dana uobroči kako bi se rizik za nastanak ovih problema, što je više moguće, umanjio.

Za dečje zubiće najnepovoljniji su noćni obroci pa se potrudite da bebi, nakon što je u toku noći podojite ili nahranite iz flašice, date makar malo vode nakon toga.

Trudite se da kašice koje joj dajete budu domaće, jer one industrijske mogu biti zaslađene ili sadržati druge sastojke koji mogu nepovoljno uticati ne samo na zdravlje zubića, već i celokupno zdravlje.

Odvedite dete na zalivanje fisura

Ovom metodom sprečava se nastanak karijesa na mlečnim zubićima. Fisure predstavljaju pukotine tj. udubljenja na gornjoj površini bočnih zuba. Ukoliko su one duboke, dolazi do nagomilavanja i zadržavanja ostataka hrane i na taj način stvaraju se povoljni uslovi za nastanak i razvoj bakterija i karijesa.

Tehnika zalivanja fisura podrazumeva ubacivanje mase koja je slična tečnom kompozitu u fisure da bi se one ispunile i kako bi se smanjila njihova dubina. Na ovaj način se prevenira nastanak karijesa i poboljšava zdravlje mlečnih zubića.

Praktikujte fluorizaciju zubića

Fluor je važan za jačanje zubne gleđi, čini ih otpornijim na karijes i čuva njihovo zdravlje. Fluor se nalazi u dosta namirnica i pijaćoj vodi, ali je nekada potrebno da se uradi i sistemska fluorizacija primenom tabletica ili se on aplikuje lokalno da bi ojačao zubnu gleđ.

Stručni tim stomatologa poliklinike Dental Oral Centar i dugogodišnje iskustvo u porodičnoj stomatologiji garantuju posvećenost malim pacijentima. Zakažite prvi pregled u našoj poliklinici na telefone 011 2662 577 i 064 2662 577, a mi ćemo vrlo rado odgovoriti na sve Vaše nedoumice i pitanja u vezi sa negom i zdravljem prvih zubića.

Recommend
Share
Tagged in