U kojim slučajevima je potrebno nositi fiksnu protezu i kako tada negovati zube?

Nepravilno raspoređeni zubi nisu samo estetski problem već mogu stvarati i zdravstvene poteškoće. Većina ljudi nošenje fiksne proteze uglavnom povezuje sa osobama mlađeg uzrasta i sa periodom kada se vilica još uvek razvija. Međutim, važno je napomenuti da nikada nije kasno za korekciju zuba, pa osobe i nakon 20. i čak 30. godine nose proteze i uspešno koriguju raspored zuba.

Nepravilan položaj zuba može da dovede do niza drugih problema, ne samo u žvakanju, već i u govoru kod dece, može da oteža pravilno i temeljno čišćenje zuba i prostora između njih i negativno se odražava na zdravlje desni i razvoj vilice.

Pojedina deca imaju čak nasledne predispozicije za nepravilan rast zuba, ali mnogo češće navike koje dete ima utiču da zubi nepravilno niču. Neke od njih su sisanje prsta ili korišćenje varalice.

Od čega se sastoje fiksne proteze i kako se postavljaju?

Fiksne proteze izrađuju se od bravica koje se pričvršćuju na svaki zub i lukova koji ih povezuju. Svaka proteza pravi se individualno, nakon pregleda pacijenta i snimanja vilice.

Proteze se izrađuju od različitih materijala, pa mogu biti metalne, keramičke, a izrađuju se i od materijala koji su potpuno providni i one su gotovo neprimetne.

Postavljanje fiksne proteze traje oko 40 minuta po vilici i nije bolno. Blaga neprijatnost i bol mogu se javiti nekoliko sati nakon postavljanja i traju 3-4 dana dok se vilica ne privikne na protezu.

Kada je pravo vreme za njihovo postavljanje?

Pravo vreme za nošenje fiksne proteze je period nakon nicanja svih sedmica. Na redovnim stomatološkim pregledima u ranijem uzrastu, dok još traje razvoj vilice, moguće je uočiti i predispozicije i rizike za pojavu ovog problema, pa se može čak delovati i preventivno.

Pre postavljanja proteze neophodno je da svi zubi budu zdravi, a ukoliko postoje neke poteškoće, karijes i slično, bitno je te probleme rešiti, pa tek onda pristupiti postavljanju proteze.

Koliko dugo je neophodno nositi protezu?

Za vidljive rezultate potrebno je nošenje proteze minimum godinu dana, te iz tog razloga pacijent mora biti i psihički spreman na taj poduhvat, a nakon tog perioda postižu se trajni rezultati. Posle skidanja proteze ne samo da će osmeh biti lepši, već će i zagrižaj biti pravilniji i samim tim će i vilični zglob pravilnije funkcionisati, pa će se strpljenje i napor u potpunosti isplatiti.

Većina pacijenata se nakon mesec dana privikne na osećaj proteze u ustima i savlada pravilnu higijenu koja je tokom njenog nošenja od velikog značaja, jer nepravilna higijena u ovom periodu može dovesti do dodatnih problema sa zubima.

Stoga ćete u početku možda češće morati da posećujete stomatologa radi podešavanja proteze i dodatnih saveta oko njenog održavanja. Važno je stomatologu prijaviti sve eventualne probleme koji se mogu javiti tokom nošenja, žuljanje, naprsnuća, ispadanja i sl.

Kako održavati oralnu higijenu tokom nošenja proteze?

Važno je zube prati nakon svakog obroka jer se hrana u većoj meri zadržava na bravicama proteze. Pored klasične četkice neophodno je koristiti i interdentalne četkice za temeljno čišćenje prostora između zuba i bravica.

Kod nekih pacijenata se može javiti i blaga iritacija sluznica obraza ili drugih delova usne duplje usled trenja delova proteze o te delove. Ovo se može korigovati dodavanjem zaštitnog silikona ili voska preko tih delova proteze.

Koja pravila morate poštovati tokom obroka?

Potrebno je izbegavati namirnice koje se lepe za zube kao što su gumene bombone i žvake. Nikako ne bi trebalo odgrizati čvrste namirnice kao što su jabuke i drugo čvrsto voće, a posebnu pažnju potrebno je obratiti na tvrde namirnice koje potencijalno mogu da je oštete. Hranu konzumirajte u manjim komadima i žvaćite polako.

Prilikom izbora stomatološke poliklinike važno je raspitati se šta sve ulazi u cenu tj. da li eventualno mogu postojati neki skriveni troškovi (dodatni pregledi, zatezanje žica i sl.). Raspitajte se o stručnosti osoblja koje radi u poliklinici, odnosno stomatološkoj ordinaciji, preporukama i iskustvima drugih pacijenata i slično.

Ukoliko razmišljate o fiksnoj protezi, želite da uradite pregled ili obavite dodatnu konsultaciju, slobodno nas kontaktirajte ili posetite našu polikliniku, a stučnjaci ispred Dental Oral Centra rado će rešiti sve Vaše nedoumice i odgovoriti na sva pitanja.

Recommend
Share
Tagged in