6 grešaka koje (možda) pravite prilikom nege zuba

Kada je reč o nezi zuba i usne duplje lako možemo upasti u zamku i može nam se učiniti da znamo kako da ih temeljno i pravilno negujemo, međutim, lako se možemo zbuniti, preskočiti neki važan korak ili pak koristiti proizvod koji nije odgovarajući za nas.

Evo koje greške možda činite i koje korake u nezi zuba nekada preskačete, a mogu negativno da se odraze na Vaš osmeh.

Ne idete na redovne kontrole

Zube negujete temeljno, koristite konac, interdentalne četkice, ispirate ih sa tečnošću i kupili ste najnoviju pastu za zube sa reklame. Sve ovo može mnogo da pomogne, ali nikako ne smemo zaboraviti i preskakati redovne kontrole kod stomatologa, makar jednom godišnje.

Iako Vam se čini da je sa zubima sve u redu, čak i da ste sigurni da je tako, uvek je dobro da Vas pregleda stručnjak, eventualno uputi na redovno skidanje kamenca, pregleda stanje desni i slično. Jer samo na ovaj način mogu se uočiti eventualni mogući problemi i na taj način rešiti na vreme.

Preskačete korišćenje konca za zube

Konac za zube trebalo bi da koristite svakoga dana, po potrebi i interdentalne četkice, a pranje zuba dva puta dnevno ostaje nepisano pravilo. Ukoliko pak nekada preskočite konac za zube ili temeljno čiščenje međuzubnog prostora, na taj način možete stvoriti povoljno tlo za razvoj bakterija i nastanak karijesa.

Uz pomoć konca i interdentalnih četkica dolazite do delova zuba do kojih obična četkica ne može stići i na taj način se rešavate najvećeg procenta bakterija iz usta.

Koristite paste sa fluoridom

Da biste sačuvali zdravlje zuba neophodno je da paste sadrže i fluorid kako bi zubi ostali jaki i zdravi. On pomaže obnavljanju zubne gleđi i štiti je od bakterija i plaka.

Perete zube na nepravilan način

Ukoliko koristite abrazivnu pastu za zube, a trljate ih snažnim pokretima gore-dole, tj. s jedne na drugu stranu, dolazite u opasnost da oštetite gleđ zuba i iritirate desni.

Stomatolozi savetuju da je zube najbolje prati blagim kružnim pokretima jer se na taj način neguju i desni i čuva zubna gleđ. Takođe, veoma je bitno da ispoštujemo potrebno vreme za temeljno pranje zuba, a to je minimum dva minuta, nikako kraće.

Grickate tvrde namirnice i uzimate gazirana pića

Ukoliko imate tendenciju da grickate nokte, da nekada nešto zubima otvorite, da grizete snažno veoma tvrde namirnice kao što su orašasti plodovi, led, ili pak često konzumirate gazirane napitke, Vaši zubi mogu pretrpeti veliku štetu. Stoga, budite nežni i pažljivi prema njima, uvek tokom jela, ali i tokom higijene.

Ne čistite jezik

Na jeziku se nagomilavaju i zadržavaju velike količine bakterija koje prelaze na zube, pa koliko god da ih pravilno i temeljno negujete, ukoliko ne koristite čistač jezika, one će vrlo lako preći na desni i zube.

Stoga, neka čišćenje jezika takođe bude deo Vaše svakodnevne nege usne duplje. Ne zaboravite ni vodicu za ispiranje usta, koja ne služi samo za osvežavanje daha već i za dezinfekciju, smanjivanje broja bakterija, pa čak i blago izbeljivanje.

Ukoliko imate bilo koje pitanje u vezi sa pravilnom negom zuba ili želite da zakažete pregled, čekamo Vas u Beogradu u ulici Trstenjakova 3. Možete nas kontaktirati i putem telefona i zakazati svoj kontrolni pregled.

Recommend
Share
Tagged in