vadjenje-zuba-1

 VAĐENJE ZUBA

Vađenje zuba ili ekstrakcija zuba predstavlja njegovo uklanjanje iz vilične kosti i otstranjenje iz usta.

Razloga za vađenje zuba može biti nekoliko najčešće su to karijes i parodontopatija , zatim nekad je zub potrebno izvaditi iz ortodontskih razloga najčešće kod dece. Impaktirani zubi najčešće umnjaci se vade iz razoga što guraju druge zube , ugrožavaju druge zub ili se oko njih stvara bolna upala.

Uklanjenje nekih zuba je jednostavna intervencija od samo nekoliko minuta dok je u nekim slučajevima kada je zub suviše oštećen ili anatomski u nepovoljnom položaju vađenje može trajati i duže. U slučaju kada je zub impaktiran tj. zaglavljen u kosti ili postoji neka fizička prepreka potrebna je oralno hiruška intervencija kako bi se on izvadio.

 POSLE VAĐENJA ZUBA

Kako bi sve prošlo bez komplikacija potrebno je da se pacijent pridržava nekoliko jednostavnih pravila.

Oporavak nakon vađenja zuba najčešće prolazi bez komplikacija pa i bez bolova. Ipak da bi sve prošlo bez komplikacija potrebno je da se pacijent pridržava nekoliko jednostavnih pravila. Kada su nehiruška tj. obična vađenja u pitanju 24 sata ne treba jesti vruću hranu, zatim ne ispirati ranu (ispiranjem rane ispere se krvni ugrušak koji štiti ranu od infekcije kao neka vrsta čepa i dolazi do bolne upale alveolita) , u slučaju bolova stomatolog će savetovati analgetike. Kada je reč o hiruškom vađenju potrebno je još i hladiti operisano mesto na način kako to preporuči oralni hirurg.

Ilustracija apikotomije uklanjanje procesa
Ilustracija apikotomije uklanjanje procesa

 KOMPLIKACIJE

Nakon ekstrakcije zuba moguća je pojava komplikacija.

Najčešća komplikacija je postoperativni bol blažeg intenziteta koji se lako rešava primenom analgetika. Ukoliko je bol jačeg intenziteta znači da je verovatno došlo do pojave alveolita tj. upale zubne čašice zato što se ili nije formirao ili je ispran krvni ugrušak koji ranu štiti od infekcije.

 OROANTRALNA KOMUNIKACIJA (OTVOREN SINUS)

Ukoliko je zub vrhom svog korena u maksilarnom sinusu ili infekcija sa vrha korena probije pod sinusa može doći do stvaranja oroantralne komunikacije. Zato stomatolog nakon svake ekstrakcije zuba u bočnoj regiji zahteva od pacijenta da dune na nos otvorenih usta. Ova retka ali ipak moguća komplikacija lako se rešava plastikom sinusa koja se vrši neposredno nakon ekstrakcije.

Kontaktirajte nas

Odgovorićemo na sva vaša pitanja.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search