Zubne krunice – studija slučaja , CAD-CAM , kvalitet i cena

Ova studija slučaja ima za cilj da prikaže speriornost CAD-CAM tehnologije u izradi bezmetalnih krunica kao i da delimično ukaže na koji način se bira adekvatan stomatolog kada su krunice u pitanju. Odgovorićemo na pitanje koji su to faktori koji utiču na izbor estetskog stomatologa a da to nije cena, i zašto su nešto skuplje krunice na kraju ipak isplativija investicija gledano na duže vreme.

CAD (Computer Aided Design) je zapravo prenošenje slike obrušenog zuba u 3D obliku u računar pomoću posebnog skenera. Zatim se u posebnom programu modeluje krunica ili most. Računar zatim šalje podatke na poseban strug čija se preciznost izražava u hiljaditim delovima milimera ova faza naziva se CAM (Compuer Aided Manufacturing – proizvodnja uz pomoć računara). U Dental Oral Centru posedujemo Sirona Cerec Omnicam poslednje geneacije i veliki MC XL strug dok tehnika sa kojom sarađujemo poseduje takođe Zirconzahn CAD-CAM sistem poslednje generacije.

pre-bezmetalnih-krunica

Pacijentkinja se javila u našu ordinacju nakon godinu dana nošenja metalokeramičkih krunica od 3 do 3 u gornjoj vilici. Pored lošeg estetskog izgleda krunica , pacijentkinja se žalila i na stalno zapadanje hrane što je izazivalo česte upale desni razlog tome su preširoke krunice ipod kojih se zadržavala hrana. Na slici iznad u oči upadaju nezgrapne i estetski neadekvatne metalokeramičke krunice. Bočni zubi jedva da se vide. Ne postoji širina osmeha.

Nakon konsultacija sa pacijentkinjom odlučeno je da se rade bezmetalne krunice u gornjoj vilici od 4 do 4 i to primenom CAD-CAM tehnologije. Nakon uklanja neadekvatnih krunice primetili smo da je nekoliko milimetara svakog zuba očuvano u vidljivom delu izvan desni. Na slici ispod crne linije predstalja granicu, iznad je prirodni zub a ispod bezmetalna krunica.

bezmetalne-krunice-1

Najveća prednost CAD-CAM tehnologije je njena preciznost koja se idealno prikazuje na ovom primeru. Ako obratimo pažnju na sliku završnog rada (slika ispod) bez ucrtanih granica (izmežu prirodnog dela zuba i krunice) primetićemo da se ta granica ne pepoznaje čak ni na fotografiji visoke rezolucije.

brzmetalne

Pravilno izrađena zubna krunica ,bilo da je metalokeramička , cirkonijumska ili bezmetalna , trebala bi da prirodno nastavi prirodni deo zuba, bez prusustva ostrih ivica i stepenika , sa glatkim i elegantnim prelazima. Na slici ispod vidi se ilustracija i kako idealna krunica naleze na granicu brušenja te prirodno nastavlja zub. Ovo je posebno od značaja kada zub mora da se brusi ispod nivoa desni što je najčešći slučaj, u tom slučaju prelaz između krnice i zuba bez stepenika i oštrih ivica odbija hranu i sprečava njeno zadržavanje , omogućava održavanje oralne higijene kao kod prirodnih zuba. Na ovaj način se sprečava nastanak karijesa ispod krunica ili u delu u kom je zub ostao priroda, sprečava se upala desni i posledični nastanak parodontopatije.

Najčešći razlog propadaja protetskog rada je upravo propadanje zuba nosača, ovakvim pristupom upravo se oni štite i produžava im se vek trajanja a samim tim i vek trajanja protetskog rada. Ovako izrađene krunice traju 10 i više godina. Kada dođe do momenta njihove zamene ispod nalazimo zdrav i očuvan prirodi zub te je zamena moguća uz minimalnu doradu. Kod pacijenata koji su više godina nosili neadekvatne krunice po pravilu nalazimo karijesnu masu ispod istih kao i prisutnu parodontopatiju što otežava izradu novog rada.

Cena je svakako bitan faktor u izboru stomatologa. Na žalost u Srpskoj stomatlogiji je sve prisutnija filozofija “velika količina niska cena”. Za vrhunske krunice o kojima je bilo reči u ovom tekstu potrebno je izdvojiti vreme i posvetiti se brušenju koje se finišira pod lupom do najsitnijih detalja. Sve to zahteva apsolutnu posvećenost stomatologa konkretnom pacijentu i oduzima više vremena nego kada se primenjuje filozofija masovne produkcije na brzinu. Logično je da i cena jedne takve krunice rađene uz punu posvećenost mora biti nešto viša pošto stomatlog troši više svog vremena. Primena CAD-CAM tehnologije o kojoj je gore bilo reči takođe utiče na cenu. Na kraju ne treba zaboraviti ni vrhunske materijale poznatih svetskih proizvođača Ivoclar Vivadent i Vita.

Ovako izrađen protetski rad traje mnogo duže , prijatan je za nošenje i ne stvara probleme pacijentu. Sa strane proporcionalnost on je daleko isplativija finansijska investicija. Na primeru pacijentkinje čiji smo slučaj ovde proučili vidimo da je ona prvo bila izložena trošku izrade neadekvatnih krunica a zatim i dodatnom trošku izrade novih krunica u našoj ordinaciji i to samo nakoj jedne godine. Minimalni nepotrebni trošak  kom je pacijentkinja bila izložena  40 eur po krunici a verovatno i mnogo veći.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom dali prave informacije kada su dentalne krunice u pitanju. Za sva pitanja stojimo vam na raspolaganju.

Najnoviji postovi
Showing 8 comments
 • bobini 2015
  Reply

  Dali prilikom skidanja” starih protetskih radova”,sagledavajuci “ono sto je ispod njih ostalo”(ukoliko je potrebna i “sanacija nosaca”)postavljate tzv.’privremene proteze),sve do izrade novih protetskih radova,Konkretno,Ja,u “gornjoj vilici”imam,keramicke krunice na,obema jedinicama i jednoj -“dvojci”,ostalo mi je “vizilna proteza”.Veoma mi je bitno,saznanje da,tokom,”proteticke “rekonstrukcije-NE BUDEM,BEZ ZUBA!Imam,61.g.Hvala na odgovoru,

  • Dental Oral Centar
   Reply

   Poštovani,

   U najvećem broju slučajeva pacjenti su zbrinuti privremenim krunicama ili protezama.
   Da bi smo vam dali precizan odgovor morao bi da se obavi pregled u ordinaciji koji je besplatan i neobavezujući.

   Srdacan pozdrav,

   Dental Oral Centar

 • zdenka matic
  Reply

  Postovani zanima me cena krunica
  pozdrav

  • Dental Oral Centar
   Reply

   Postovana,

   Cena krunica krece od 105 eur pa na vise u zavisnosti od vrste i broja krunica.
   Pregled u ordinaciji je besplatan i apsolutno neobavezujuci. Za sva dalja pitanja stojimo Vam na raspolaganju.

   Srdacan pozdrav,

   Dental Oral Centar

 • jelena
  Reply

  Postovani,
  Htela sam da vas pitam jel radite vi u opstoj anesteziji stomatoloske intervencije??imam nekoliko ziba za popravku ji trebala bih da radim krunice na nekoliko zuba ali imam bas veliki strah od zubara pa nikako to da resim!!!hvala

  • Dental Oral Centar
   Reply

   Poštovana,..

   Intervencije je moguće raditi u intravenskoj sedaciji.
   Pregled u ordinaciji je besplatan i apsolutno neobavezujući. Za sva dalja pitanja stojimo Vam na raspolaganju.

   Srdačan pozdrav,

   Dental Oral Centar

 • Verica
  Reply

  Gde se nalazi vasa ordinacija?

  • Administrator
   Reply

   Poštovana,

   Ordinacija se nalazi na adresi Trstenjakova 3, Stari Košutnjak. Možete pogledati našu lokaciju i na mapi: http://www.dentaloralcentar.com/kontakt/
   Za više informacija kontaktirajte nas telefonom: + 381 11 2662 577 ili + 381 64 2662 577

   Srdačno
   Dental Oral Centar

Postavite pitanje ili ostavite komentar

Kontaktirajte nas

Odgovorićemo na sva vaša pitanja.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search