Šta posle vađenja

Sladoled je hrana izbora

Dakle sledeća 24 sata jedite prohlađenu hranu, nikako vruću.

Bol nakon vađenja zuba

Umerana bol nakon običnog vađenja zuba je normalna pojava. U tokvoj situaciji od pomoći su analgetici (Brufen, Nimulid). Treba izbegavati analgetike na bazi acetilsalicidne kiseline zato što pojačavaju krvarenje.

U slučaju pojave jakih bolova vrlo verovatno da je došlo do pojave alveolita tj. infekcije ekstrakcione rane. Ovo je minorna komplikacija ali je ipak potrebno da se javite svom stomatologu radi sanacije

Krvarenje posle ekstrakcije zuba

Nakon što se zub izvadi krvarenje bi trebalo da prestane nakon 10 do 15 minuta. U slučaju da je pacijent na ozbiljnijoj antikoagulantnoj terapiji (lekovi protiv zgrušnjavanja krvi) pre nego što se zub izvadi potrebno je uraditi određene labaratorijske analize i konsultovati lekara koji je prepisao terapiju radi eventualne korekcije a kako bi se sprečilo eventualno produženo krvarenje.

Ispiranje rane nakon vađenja zuba – NE

Uloga zgrušane krvi u praznoj zubnoj čašici je da štiti ranu od infekcije. Ispiranje krvi iz rane vodi prodoru bakterija i pojavi alveolita. Ranu posle vađenja zuba nikako ne treba ispirati.

Koliko treba da zaraste rana nakon što se zub izvadi

Uobičajevo vreme zarastanja ekstrakcione rane je 2 nedelje. U jednom trenutku pojaviće se beličaste naslage u pitanju je stvaranje fibrina što je sasvim normalna i očekivana pojava a ne kako mnogi misle gnoj.

Najnoviji postovi

Postavite pitanje ili ostavite komentar

Kontaktirajte nas

Odgovorićemo na sva vaša pitanja.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search