Šta kada izostanu idealni uslovi za ugradnju implantata? Da li ste zaista osuđeni na protezu?

Jako često ne postoje dobri uslovi za ugradnju implantat, kao rezultat toga u velikom broju slučajeva pacijenti ostaju uskraćeni za implantološku terapiju za koju su jako raspoloženi a rezultat se nalazi u rešenjima druge vrste tj. protezama.Da li to zaista uvek mora da bude tako? Kolike su zaista granice moderne implantologije? I da li su idealni uslovi oabvezni za implantološko zbrinjavanje?

 

Svakako da je najlepša ona situacija kada imam dovoljno kosti u svim projekcijama, kada elegantno bez mnogo muke za 10 minuta možemo da plasiramo implantat. Ali šta činiti kada ti uslovi izostanu? Da li je pacijent zaista osuđen na proteze u tom slučaju? Naravno da ne!!!  Danas je implantologija toliko napredovala da ukoliko postoji obostrana želja i volja terapeuta i pacijenta većina “neidealnih” situacije može da se prevaziđe. Čak se i najekstremniji nedostatak kosti može rešiti primenom odgovarajućih hiruških tehnika.

 

Za neke manje nedostatke koštanog grebena na raspolaganju su razni tipovi veštačke kosti, koji se mogu mešati sa PRF (faktorima rasta) u kombinaciji sa membrana različitih vrsta. Umesto veštačke kosti takođe se može koristiti i kost pacijenta uzeta recimo sa brade.  Kada je reč o nešto ozbiljnijim nedostatcima kosti problem se može prevazići raznim autolognim koštanim graftovima što znači da se blokovi kosti uzimaju sa drugih delova tela (brada, ramus mandibule, rebro, kuk) i prebacuju u regiju ugradnje implantat.

Metoda sinus lift se sastoji od podizanja membrane sinusa u ubacivanja koštanog grafta ispod nje, čime se povećava koštani greben na uštrb veličine samog sinuta. Danas ja na raspolaganju nekoliko tehnika lifta sinusa. Sve gore navedene metode mogu se kombinovati u cilju dobijanja što boljih razultat.

Ne trčite ka protezi…pitajte one koji znaju!!!

Najnoviji postovi

Postavite pitanje ili ostavite komentar

Kontaktirajte nas

Odgovorićemo na sva vaša pitanja.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search