Šta kada izbijete zub?

Brzom i pravovremenom reakcijom moguće je spasiti izbijeni stalni zub. Idealno je da vi vaš deo u ovom nemilom događaju ispunite unutar 5 minuta a da do stomatologa stignete unutar 1 sata.

Kako da postupite u slučaju izbijanja zuba?

  1. Zub držite isključivo za krunicu , tj za deo koji se inače vidi u ustima.

  2. 10 sekundi ispirajte zub idealno mlekom a ukoliko ono nije dostupno onda hladnom vodom. Nikako ne trljajte zub i ne pokušavajte da uklonite uporne čestice prljavštine, oštetićete koren što će učiniti replantaciju nemogućom.

  3. Laganim pritiskom pokušajte da vratite zub u alveolu. Ne obraćajte pažnju na to da bude u idealnom položaju, za to će ste pobrinuti stomatolog. Ukoliko uspete uputite se stomatologu koji će dalje nastaviti terapiju.

  4. Ukoliko nije moguće da zub vratite u alveolu potrebno je da ga smestite u odgovarajuću vlažnu sredinu kako bi ostao što duže vlažan. Idealno je da zub stavite u usta tako da leži u pljuvačci. Pljuvačka obezbeđuje idealne fiziološke uslove za privremeni boravak zuba. Kod dece i osoba koje ne sarađuju postoji realna mogućnost da zub progutaju. U tom slučaju zatražite od njih da pljunu u čašu nekoliko puta a zatim u istu čašu stavite zub. Alternativa za pljuvačku je mleko. I na kraju ukoliko nema drugih mogućnosti voda. Najbitnije je da zub ostane vlažan.

  5. Uputite se stomatologu koji će nastaviti terapiju. Kada zub postavi u alveolu stomatolog će ga privremeno fiksirati za dva susedna zuba kako se ga imobilisao. S obzirom da su nervna vlakna i krvni sudovi zuba pokidani potreban je tretman kanala korena (endodoncija). Stomatolog se može odlučiti za endodonciju u prvoj poseti a može odložiti za kasnije. Na kraju stomatolog će prepisati antibiotike i antitetanusnu zaštitu.

Šta raditi sa izbijenim mlečnim zubom?

Replantacija melečnog zuba se ne preporučuje iz razloga što može dovesti do poremećaja nicanja stalnog zuba koji se ispod njega nalazi. Svakako prerani gubitak mlečnog zuba može dovesti do poremećaja u pomožaju stalnih zuba prilikom nicanja. Zato je potrebno da se blagovremeno javite stomatologu koji će preduzeti odgovarajuće mere.

Najnoviji postovi

Postavite pitanje ili ostavite komentar

Kontaktirajte nas

Odgovorićemo na sva vaša pitanja.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search