Gubitak jednog zuba – most ili implantat?

Ne postoji nadoknada koja može u potpunosti da zameni prirodan zub. Svaka od njih bilo da je krunica ili proteza pa čak i implant ima svoje negativne strane. Ovaj tekst bi trebao da vam olakša izbor između krunica i implantat.

TROČLANI MOST

Most zahteva brušenje zuba nosača. Ukoliko su zubi zdravi, ne oštećeni, bez karijesa jasno je da sama izrada mosta u tom slučaju nanosi štetu i zašto se implantatima daje prednost.

Samo brušenje zuba ponekad zahteva predhodni endodontski tretman prilikom kog se između ostalog uklanjaju i krvni sudovi tj. prekida dovod materija potrebnih za prirodno obnavljanje zubnih tkiva. Takav zub postaje krtiji i podložniji karijesu.

Krunica koja menja zub “visi” između dva zuba nosača kao takva ona ne ostvaruje kontakt sa zubnom kosti i potpornim aparatom zuba pa izostaje dejstvo sila žvakanja i dolazi do polačenja kosti i desni.

Protetski rad sa krunicama ne traje večno. Pri tome ne mislimo na trajanje samih krunica nego na trajanje zuba nosača. I ako zaštićeni krunicama oni su i dalje podložni karijesu, kao i parodontopatiji koja dovodi do povlačenja zubne kosti i gingive oko njih. Dobrim održavanjem što često nije slučaj izneti problemi se mogu prevazići. Ipak mostove je potrebno promeniti u nekom optimalnom roku kako bi smo nakon skidanja starih mostova zatekli zube nosače i okolna tkiva u što boljem stanju za izradu novog protetskog rada. Optimalan rok za zamenu starog mosta je 7 godina a u slučaju naše zemlje 10+ godina, nažalost često izostaje i redovno održavnaje u vidi kontrola kod stomatologa i profesionalnog čišćenja.

IMPLANTAT

Izrada krunice na implantatu ili mosta na implantatima ne zahteva brušenje zuba što je velika prednost posebno kada su zdravi susedni zubi u pitanju.

Ne postoji mogućnost da se javi potreba da endodontskom terapijom zuba koji se bruse kao što je to ponekad slučaj kod izrade zubnih mostova.

Postoji prenos sila preko implantata ugrađenog u kost na samu kost i okolna potporna tkiva. Usled dejstva tih sila resorpcija kosti u većini slučajeva izostaje ili je daleko manja (gotovo neprimetna) od one kada na tom mestu stoji krunica koja “visi između dva nosača” a koja ne vrši bilo kakav prenos sila na tkiva ispod.

I protetski rad na implantatu ima svoj vek trajanja. Adekvatno ugrađen implantat ima doživotan vek trajanja a predmet zamene je sama krunica. Iz razloga što se ne bruse susedni zubi njihovo stanje nije faktor koji utiče na trajnost protetskog rada. Zato rad na implantatima traje duže.

Najnoviji postovi

Postavite pitanje ili ostavite komentar

Kontaktirajte nas

Odgovorićemo na sva vaša pitanja.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search